Voor laatste keer drinken uit veiligheidsglas

GOOR Een nieuw argument is aangedragen, een afspraak gemaakt met burgemeester Jeroen Goudt voor een bezoek aan de schoolfeestloods aan de Nijverheidsweg en het protestlied tegen het verdwijnen van het veiligheidsglas is op de computer van de eerste burger gedraaid. De wagenbouwers van Krange, Twents voor tegendraads, en Ate Brunnekreef van de actiegroep Glashard stonden na een uur tevreden op de stoep van het gemeentehuis na een uitvoerig gesprek met hun burgemeester.

Goudt had onlangs met het bestuur van het School- en Volksfeest (24, 25 en 26 juni) afgesproken dat bezoekers van het jaarlijkse festijn nog één keer uit veiligheidsglas mogen drinken en vanaf volgend jaar plasticbekers moeten gebruiken. Maar voor een aantal deelnemers aan het festijn is die beslissing te voorbarig. „We worden gegijzeld tussen de overheid die nieuwe regels bedenkt wanneer er iets misgaat en raddraaiers die een feestje voor anderen verpesten”, vatte Brunnekreef samen. „De nieuwe maatregel treft mensen in het hart.” Hij wees er op dat nog nooit problemen met het veiligheidsglas zijn geweest en dat kwaadwillende mensen ook met volle plastic bekers wel dertig meter kunnen gooien. „Ga met elkaar in gesprek en heroverweeg de beslissing.”

Als mooi gebaar overhandigde Brunnekreef de burgemeester een CD met het lied Gloepens lekker zoepen, waarin Goudt wordt genoemd. „Ut Schoolfeestglas zal blieven, ut glas blif as vanouds / Ut glas is van de Goorsen en van Goudt.”

De burgemeester zei dat hij één nieuw argument had gehoord. Namelijk dat gooien met volle plastic bekers net zo gevaarlijk kan zijn als gooien met bier in veiligheidsglas. En er kleven ook nadelen aan het gebruik van plastic. „Ik was onlangs in de Hoeve (Sint Isidorushoeve) en daar gleed ik uit over de kapotte plastic bekers op de grond”, zegt zanger Niels Rikkerink van Krange volgens wie veel inwoners van Goor bezorgd zijn over het verdwijnen van het bekende bierglas met logo. „Het gloednieuwe nummer is in twee dagen tijd al 2000 keer van onze site beluisterd”, vertelt voorzitter Hennie Kimmels van Krange. „Ik denk dat heel wat mensen de traditie in ere willen houden. Glas drinkt nu eenmaal veel fijner dan plastic. En als plastic er toch komt gaan mensen uit baldadigheid daar juist mee gooien.” Brunnekreef was blij met de welwillende houding van Goudt. „Met de vorige burgemeester (Hans Kok, red) was een gesprek bijna onmogelijk.” Goudt benadrukte dat hij burgemeester is van meer plaatsen dan alleen Goor. „Ik kan moeilijk in Markelo iets verbinden wat ik in Goor wel toesta. Het gebruik van plasticbekers is in Nederland algemeen aanvaard, ondanks de discussie die ook in Maastricht wordt gevoerd.” Maar Goudt vond de grote hoeveelheid plasticafval zorgwekkend.

De burgemeester was er van overtuigd geraakt dat het School- en Volksfeest niet zomaar een feest is. „Iedereen is erbij betrokken, van jong tot oud. Het is een deel van jouw opvoeding”, zei Goudt. Het thema van de optocht is dit jaar toevallig dwarsliggers. „Door de dwarsliggers blijven de rails op zijn plaats”, merkte burgemeester Goudt treffend op. Vanmiddag om 16 uur slaan de wagenbouwers traditioneel het eerste vat bier aan. Burgemeester Goudt bezoekt woensdag rond half elf de schoolfeestloods aan de Nijverheidsweg. Krange laat het protestlied live horen vanaf hun wagen tijdens de optocht volgende week zondag met een geluidsinstallatie van 23 kilowatt.