Zusjes maken portret van een wijk

Buurtgalerie in 't Gijmink

18 mei 2011

GOOR In de Sluisstraat nummer 2 tot en met 8 komt een buurtgalerie. De zusjes Nynke en Marijke Westerveen geven samen met de bewoners in de galerie een portret van de wijk ‘t Gijmink. Zaterdag om 13 uur openen zij het kunstcentrum met een picknick voor de hele buurt. De bewoners kunnen er dan een broodje eten en koffie drinken. De zusjes Westerveen doen dan uit de doeken wat hen voor ogen staat met het kunstproject. Ze willen ook graag horen wat er in de wijk leeft. Zij zijn voor het project gevraagd omdat de wijk de komende jaren grondig wordt gerenoveerd.

„Zowel met de bewoners als met de leerlingen van de Gijminkschool gaan we aan de slag om op een creatieve manier de oude wijk nog even in het zonnetje te zetten”, zegt Marijke. „Ik ga op de Gijminkschool met leerlingen en leerkrachten werken aan kleine theatervoorstellingen, een gezamenlijk kunstwerk en andere korte kunstprojecten in en rond de school. Ik ben benieuwd naar wat er uit komt. Zoveel verschillende kinderen met zoveel verschillende herinneringen, dat kan niet anders dan dat dat hele bijzondere verbeeldingen van verhalen oplevert.”

Uiteraard ben ik ook nieuwsgierig hoe de bewoners van de wijk dit project gaan vinden. Het gebeurt niet elke dag dat het Gijmink zo in de spotlights staat. Hopelijk durven de mensen zichzelf en hun wijk met trots te laten zien”.

Community Art ofwel Gemeenschapskunst is in opkomst. Het is per definitie voor iedereen en het proces van samen doen staat centraal. Eerdere projecten waren in Amsterdam, Enschede en Deventer en dit is het eerste in Hof van Twente.”

„We zijn blij dat we als zussen dit kunstproject mogen starten”, zegt Nynke. „Een project voor, door en vooral met iedereen, jong en oud. Mogelijk gemaakt door het gemeentebestuur van Hof van Twente, de woningbouwvereniging Viverion en de provincie Overijssel. Wat de uitkomst zal zijn weten we nog niet. Dat maakt het ook zo spannend. Ik wil op zoek gaan naar verhalen en foto’s van (oud)bewoners van het Gijmink. In een van de woningen aan de Sluisstraat probeer ik de herinneringen te laten herleven. Niet alleen in het door mij genoemde heilig huisje maar ook via de website zullen de foto’s en verhalen te zien en te lezen zijn.”

Wellicht maken de zusjes nog een boek met verhalen en foto’s. In elk geval komt er een eindmanifestatie. Feestelijke opening van Project, Hoofdkwartier en galerie op zaterdag 21 mei van 13 tot 15 uur met een gezellige picknick voor iedere buurtbewoner.

Zie ook: www.prikbordgijmink.nl.

Veel klachten bewoners Gijmink 12 juli 2011

GOOR Sommigen hebben zich er bij neergelegd, anderen zijn het spuugzat en weer andere bewoners van 't Gijmink bellen de krant. "We lezen telkens die positieve verhalen in het Gijmink Nieuws", vertelt Linda van der Assem. "Maar wij bewoners hebben een heel andere ervaring. Het contact met de woningbouwstichting Viverion verloopt heel stroef. Ze doen niets met de problemen ook al melden wij die keer op keer."

Als eenvoudig voorbeeld noemt Simone Wibbelink een lantaarnpaal die al drie maanden kapot is. "Dat heb ik al een aantal keren aangekaart. Via internet, de telefoon en de buurtwinkel. Op een gegeven moment zeggen ze: Ik weet wel waarom niets met uw klacht gebeurt. U moet het nummer van de lantaarpaal doorgeven. Ik weer kijken. Staat er geen nummer op. Ik word daar zo ziek van."

"Viverion vroeg een toekomstige bewoner of hij een dakraam wilde", vertelt Natasja Oude Ampsen. "Ja, graag. Zijn ze op een gegeven moment de dakpannen aan het leggen. Nee, dakraam gaat niet door. Er komen zonnepanelen op." Er is geen goede hondenuitlaatplek, er is veel zwerfvuil in de wijk, er is geen goede speelplek voor kinderen, de jeu de boulebaan in het hart van de wijk wordt nooit gebruikt."

Uiteindelijk kregen zij een ambtenaar van de gemeente Hof van Twente van leefomgeving zo ver dat ze mee ging lopen door de wijk. "Alleen het onkruid dat een halve meter hoog stond is toevallig vandaag gemaaid."

De meeste bewoners van de Acaciastraat wonen al drie jaren in hun nieuwe huis op 't Gijmink. De ene kant zijn huurhuizen, de overkant koopwoningen. "Er was iets mis met de lak op de voordeur", vertelt Simone Wibbelink die in een koopwoning woont. "Viverion doet net of ze van niets weten. Kom ik er achter dat ze van de huurwoningen al enkele deuren hebben vervangen." Ook de rioolbuizen die rechtop in de grond staan in de straat zou ze graag verwijderd willen zien.

Uiteindelijk besloten de bewoners een enquete te houden om te inventariseren wat er allemaal in hun woningen en in de wijk mis is. Twaalf bewoners van de Acaciastraat klagen over scheuren in de muren, elf over kou en tocht in de winter in de woonkamer, elf bewoners hebben vochtproblemen en acht mensen klagen dat er iets mis is met het trottoir.

We hebben ook gebeld met de aannemer Ter Steege in Rijssen die deze huizen heeft gebouwd. Die helpt ons wel goed verder, vervangt tegels in de badkamer en maakt en klachtendossier, overlegt of wij zelf schilderen of dat zij een schilder moeten sturen. Viverion bood onlangs excuses aan. Maar deed verder nog niets concreet. Ook gesprekken met de bewonerscommissie levert onvoldoende resultaat. "'t Gijmink had altijd de naam van een achterstandswijk. Maar de corporatie houdt dat vooroordeel in stand. Zo blijven mensen klagen over hun leefomgeving."

‘Bewoners moeten echt gemeente bellen’

Directeur Jan-Willem Allersma van Viverion wijst er op dat de corporatie 507 woningen sloopt en 450 nieuw bouwt. „Op de grensvlakken tussen oud en nieuw kan het natuurlijk wel eens mis gaan.” Hij vindt echter dat de bewoners de moeite moeten blijven nemen de gemeente te bellen als er iets mis is met zwerfvuil en tegelijkertijd ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en afval op te ruimen. De Bewoners Commissie Gijmink (BCG) is volgens hem niet bedoeld voor klachten. Allersma is maandag nog door de wijk gereden. „Ik vind de situatie niet zo wanhopig als bewoners het doen voorkomen. Maar als er problemen zijn doen wij ons best die op te lossen. Wij zijn gewend afspraken na te komen.” In 2015 of 2016 is de nieuwe wijk klaar.