Arno Fokker van de brandweer wil meer voorlichting geven om ongelukken te voorkomen

GOOR - De brandweer heeft de afgelopen jaren kapitalen geïnvesteerd in modern materieel, goede alarmsystemen en gedegen opleiding van het personeel. Toch neemt de totale omvang van de schade nauwelijk af. Nog meer kazernes bouwen levert geen beter resultaat op. Waar nog veel winst valt te behalen is in het voorkomen van ongeluk door goede voorlichting te geven, mensen er toe aan te zetten dat zij hun omgeving veiliger maken. Dat zegt Arno Fokker, verantwoordelijk voor onder meer oefeningen en opleidingen van de korpsen in Hengelo, Borne en Hof van Twente. Hij heeft thuis geen brandblusser. Dat lijkt heel vreemd maar dat is het niet. "Het nadeel van brandblussers is dat ze beperkt meegaan, onderhoud vragen, het poeder gaat klonteren net als poedersuiker en soms weet je niet eens waar ze staan", vertelt hij op zijn werkkamer op de bovenste verdieping van het gemeentehuis Hof van Twente in Goor. "Het is veel praktischer een lange tuinslang aangesloten op de waterkraan in de schuur achter de hand te hebben. Daarmee ben je pijlsnel bij de brand en heb je een onbeperkte hoeveelheid water."

Arno Fokker, vader van drie jonge kinderen, zag de afgelopen elf jaar ondanks de enorme investeringen bij de brandweer het aantal meldingen nauwelijks afnemen. "Ga eens met je gezin onder het eten praten over wat je zou doen als er brand is in huis", vertelt Fokker. "Kijk jij als je voor de kinderen een nieuwe pyjama koopt of het stuk textiel kan branden? Maak jij elke keer het filter van de wasdroger schoon? Gebruik je nog ergens in huis zo'n ouderwetse driewegstekker? Weet jij in hoeveel gevallen kortsluiting de oorzaak was van een brand? Heb jij een zitbank die kan branden? Wist je dat gips spotgoedkoop is en uitstekend brandwerend is?"

Fokker kan een reeks voorbeelden geven van onveilige situaties. "Als wij komen is er al rook en vuur en als er een slachtoffer is, is het ongeluk meestal al gebeurd voordat wij er zijn. Heb je wel eens achter de tv gekeken? Heb je daar ook een wirwar aan kabels en stekkers op één contactdoos. Die wordt warm en er ligt soms veel stof achter de kast. Staat op jouw telefoon, jouw adres? Als ik bij familie op bezoek ben en ik moet de brandweer bellen, weet ik soms niet precies de naam van de straat laat staan het nummer. Schrijf dat op een sticker en plak dat op de telefoon."

"Mijn vader was dertig jaar bij de brandweer. Maar toen bij mijn moeder in de keuken de vlam in de pan sloeg wist ze niet wat ze moest doen. Ze stond te trillen op de benen." Fokker gelooft dat mensen zelf een veilige omgeving kunnen scheppen en niet zozeer de overheid. "Duurder bouwmateriaal is vaak gekeurd op brandveiligheid. Maar mensen kiezen helaas vaak het goedkope materiaal. Maar is dat gekeurd? Vaak niet." Fokker wil contact zoeken met woningbouwverenigingen die bij de aanschaf van bouwmateriaal meer op brandveiligheid letten en scholen en bedrijven bezoeken om mensen bewust te maken van een veilig omgeving. Bij kleine vijvers achter woningen en sloten zouden bewoners gaas moeten spannen om te voorkomen dat kleine kinderen in het water vallen en verdrinken. "Ik heb al drie keer meegemaakt dat een klein kind verdronk in een vijver."