Snel integreren is devies van Johan Broekkamp

10 JUNI 2011

Als je nieuw in een gemeenschap bent en wilt integreren, moet je snel in contact komen met de bewoners. Vanuit die gedachte werd Johan Broekkamp (63) actief in Hengevelde. Hij zet zich al meer dan dertig jaar in voor de Zomerfeesten, doet de administratie voor de geloofsgemeenschap Hengevelde binnen de Heilige Geest Parochie, is bestuurslid van de bouwvereniging Ambt Delden, zat in het Peuterspeelzaalwerk en in de Raad van Toezicht van de plaatselijke Rabobank. De hal staat vol collectebussen. "Nee, die zijn van mijn vrouw", lacht hij.

Broekkamp verhuisde in 1977 van Bentelo naar Hengevelde. Na eerst een paar jaar penningen te hebben verkocht op de Zomerfeesten, werd hij in 1980 door zijn neef gevraagd om als tweede penningmeester naast Ab Vonkeman, in het bestuur van de Zomerfeesten te komen. Dat deed hij ruim tien jaren, om daarna de volledige taak van penningmeester op zich te nemen. Broekkamp werkte toen al enige tijd bij een accountantskantoor van de overheid. Hij haalt een oud artikel uit zijn archief. "Vroeger waren het School- en Volksfeesten. Er werd nauwelijks winst gemaakt. Marinus Kuipers heeft toen het initiatief genomen om er een veel groter evenement van te maken om meer middelen te generen voor de gemeenschap en zo zijn de Zomerfeesten geboren."

De Zomerfeesten die voortaan twee weekeinde duurden brachten veel geld in het laatje van de inwoners van het dorp. "Het doel is heel nobel en is nooit veranderd: Het genereren van middelen voor de plaatselijke verenigingen en instellingen. Een onafhankelijke commissie bepaalt wie hoeveel krijgt uit het fonds." In totaal 26 jaar was Broekkamp met veel plezier bestuurslid. Sinds 2006 doet hij alleen nog administratief werk en schrijft hij het jaarverslag voor de Zomerfeesten of Höftedagen, zoals het evenement sinds enkele jaren heet.

"Het nadeel dat ik zo lang penningmeester was is dat het steeds moeilijker werd een opvolger te vinden. Werkgevers in de wereld van accountants verbieden hun werknemers vaak als vrijwilliger dit soort taken op zich te nemen. Er kleven risico's aan waardoor je je baan kunt verliezen als er financieel iets mis gaat." Volgens Broekkamp is het ook steeds moeilijker een redelijk resultaat te behalen. "We dragen nu al enkele jaren BTW af en ook zijn we verplicht professionele bewakers in te schakelen. De groei van de winst is er zeker uit."