Herberg De Zwaan in oude glorie hersteld

DELDEN De koele zomerkamer aan de Noorderhagen, de zonnige winterkamer aan de Langestraat met de kenmerkende grote ramen, de Bannink waar eens de wapens voor de jacht werden bewaard, de kelder waar de vaten bier 350 jaar geleden via een luik aan de Noorderhagen naar binnen werden gerold, de gelachkamer met schouw, Rita Bloemena en Peter Bijster herstellen alle kamer in oude luister van vlak na de Tachtigjarige Oorlog. In het pand begon hotel De Zwaan misschien wel 400 jaar geleden, toen Delden nog het domein was van soldaten in Spaanse dienst. Pas over anderhalf jaar is de restauratie van het rijksmonument klaar.

Peter en Rita hebben geen haast. Het werk moet grondig gebeuren. Peter, eigenaar van een schilders- en stukadoorsbedrijf in Haarlem, loopt met een brede grijns op zijn gezicht door het grote pand. Hij is vol lof over aannemer Snijders uit Borne die bezig is het dak te herstellen. Bijna elk weekeinde is het stel dat in Haarlem woont en werkt, in Delden om zelf de handen uit de mouwen te steken. "Ik onderhoud al jaren een pand uit 1590 aan het Heiligland in Haarlem, vlakbij het Frans Halsmuseum", vertelt Peter. "Nu bezitten wij zelf een dergelijk oud pand. Dit is echt geweldig. Dat had ik altijd gewild."

Peter wijst op de zware eikenhouten gebinten die door de jaren heen zo hard zijn geworden dat je de spijkers er met geen mogelijkheid meer uit kunt krijgen. Waarom zij een pand in Delden in het vizier kregen? Rita Bloemena is er geboren en getogen. "Onder de Haarlemmers en ik denk misschien wel onder alle inwoners in de Randstad staat Twente hoog aangeschreven als streek waar je heerlijk tot rust kunt komen", vertelt Rita. "Waar je nog rustig kunt fietsen en wandelen."

Het voormalige logement dat 400 jaar geleden voor de eerste keer in de boeken opduikt telt liefst 28 strekkende meters aan de Noorderhagen en ook nog een forse stadstuin met een wel, een waterbron plus een waterput van Bentheimer zandsteen waar het kostbare, zuivere drinkwater van de Deldeneres opborrelt uit de bodem. De tuin is zo'n twintig bij tien meter groot en het domein van de fantasie van Rita.

Het stokoude pand ligt net buiten de grachten van Stad Delden, maar binnen de hagen. Dat was een ondoordringbare gevlochten heg van struiken als de meidoorn. Het huidige hotel de Zwaan ligt net buiten de hagen. Wanneer de poorten van Delden om 21 uur 's avonds gesloten werden konden de reizigers alleen nog onderdak krijgen in het logement. Volgens Peter waren dat soms wat onbetrouwbare figuren die er overnachtten.

Of zij straks een bed and breakfast beginnen in hartje Delden staat nog in de sterren. Peters ogen fonkelen bij de gedachte. Maar eerst moet het restauratiewerk klaar zijn. De vele lagen verf en stucwerk verwijderd, goten hersteld en de zolder winddicht.