Acties voor behoud bibliobus

BEZUINIGINGEN Gemis voor scholen Handtekeningenacties in Azelo en Bentelo.

Scholen sturen brandbrief naar bibliotheek Hof van Twente.

Verdwijnen bibliobus is aderlating voor buurtschappen en kernen.

In Azelo zijn al handtekeningen overhandigd aan wethouder Pieter van Zwanenburg, maar nu komen alle scholen in actie om de bibliobus te behouden. De bus doet wekelijks Azelo, Markvelde, Wiene, Deldenerbroek en Stokkum aan en de kernen Bentelo en Hengevelde. De voorziening is met name belangrijk voor de scholen, om kinderen te voorzien van vers leesvoer. Daarnaast is de bibliobus beschikbaar voor alle inwoners. De Stichting Keender, de Stichting KOMT en de Stichting OPO sturen een brandbrief naar het bibliotheekbestuur met afschrift naar de gemeente. Hierin roepen ze de bibliotheek op om er ‘alles aan te doen om deze aderlating te voorkomen’. „We zijn er erg van geschrokken”, zegt voorzitter Bert van den Berg van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (OPO) Hof van Twente. De scholen in de buurtschappen Azelo, Markvelde, Wiene, Deldenerbroek en Stokkum, die zijn aangesloten bij OPO, krijgen bezoek van de bibliobus. Ook de Petrusschool in Hengevelde en de Onze Lieve Vrouweschool in Bentelo vinden dat de voorziening in stand moet blijven.

In Bentelo wordt een handtekeningenactie opgezet en in Hengevelde heeft de directeur het probleem aangekaart in een gesprek met de wethouder. De gemeente Hof van Twente kort op de subsidies, waardoor volgens de bibliotheek in totaal 120.000 euro bezuinigd moet worden. Naast een personeelsstop en verhoging van de contributie is het volgens de bibliotheek nodig om de bibliobus te laten verdwijnen.

Hiermee gaat volgens de scholen de kwaliteit van het lezen achteruit en ook de leefbaarheid in de buurtschappen wordt aangetast. „Het zou een gemis betekenen voor de school”, reageert directeur Fred Lindemann van de Onze Lieve Vrouweschool in Bentelo. Op vrijdagmorgen gaan alle groepen naar de bus om boeken uit te zoeken, wat voor het leesonderwijs erg belangrijk is.” Ook directeur Harrie Raanhuis van de Petrusschool in Hengevelde is bang dat het verdwijnen van de bibliobus ten koste gaat van het lezen. „Het zou betekenen dat ouders met hun kinderen naar de bibliotheek in Delden of Goor moeten. Het is de vraag of dat gebeurt.”