24 lijsttrekkers maken van Allegorische Optocht bont spektakel

GOOR Voor de eerste keer lopen ook mensen met een verstandelijke handicap mee met de Grote Allegorische Optocht, dit jaar op 26 juni. Nienke Siemerink (28) activiteitenbegeleidster van Aveleijn, een stichting voor mensen met een verstandelijke handicap, liep vaker met het idee rond met haar cliŽnten iets te doen met de optocht. Maar nu gaat het er echt van komen en de concurrenten moeten oppassen dat ze een prijs mislopen. Want een reeks vrijwilligers uit de leiding van Aveleijn en 24 cliŽnten hebben zich aangemeld. "Iedereen was meteen enthousiast. Ik kan een groot verhaal houden over integratie en meedoen aan de maatschappij, noem maar op. Maar iedereen vindt het uitbroeden van ideeŽn, het maken van kostuums, het schilderen en de bouw van een wagen hartstikke leuk", vertelt de geboren en getogen Goorse die zelf als figurant een aantal keren deelnam aan de Allegorische Optocht.

Noe he'j wat, wordt het thema van de wagen. "We zochten in teksten van Herman Finkers en op een gegeven moment floepte iemand de kreet er zo uit. Noe he'j wat, nu zul je het krijgen." Nienke Siemerink wil een tipje van de sluier oplichten over wat zij met haar cliŽnten gaat uitbeelden. "We maken grote portretten van de 24 deelnemers, lijsttrekkers en gaan iets uitbeelden over het strooien van zout dat niet altijd bij de instellingen is gebeurd. Ook willen we dat iedereen in Goor gratis ere-divisie live op tv krijgt en we doen iets met ochtendhumor. Bennie, een cliŽnt, heeft last van ochtendhumor, zoals hij dat zelf noemt." Alles dat de cliŽnten van Aveleijn zelf kunnen mogen ze ook zelf maken.

"Vanmorgen om half negen klonk hier op de kinderboerderij het Kukelnest waar wij schilderen, de Schoolfeest CD al uit de luidsprekers", lacht Nienke Siemerink. "We hebben een wagen en een loopgroep en iemand gaat op de eigen skelter mee. We moeten 4,5 kilometer afleggen. Dat is goed te doen." Of Nienke Siemerink ook volgend jaar weer deelneemt staat nog niet vast.