Stroom afval daalt mede door recessie

19 april 2011

GOOR - Mensen brengen minder afval naar het gemeentelijk depot. De daling komt waarschijnlijk door de economische crisis. Mensen proberen hun spulletjes eerst via marktplaats.nl te verkopen. Lukt dat niet dan gaan de spullen naar het kringloopbedrijf Wawollie en als die niet is ge´nteresseerd is een rit naar het afvalbrengpunt onvermijdbaar. De stroom grof huishoudelijk afval daalt behoorlijk. Uit gesprekken met Bruins en Kwast blijkt dat mensen steeds meer 'echt afval' brengen.

Een positieve ontwikkeling is ook dat de hoeveelheid asbest dat mensen aanbieden sinds 2007 daalt. De afname was in 2010 minder dan de jaren ervoor. Asbest kan gratis gebracht worden.

De totale kosten van het afvalbrengpunt bedroegen vorig jaar ruim een half miljoen euro. Het deel verwerkingskosten is 246.000 euro. Aan de poort betalen de inwoners ruim 100.000 euro voor de verwerking van hun afval. De netto kosten van het brengpunt waren ongeveer 436.000 euro. De kostendekkendheid is momenteel ongeveer twintig procent.