"Het lijkt me echt verschrikkelijk als je niet weet wat je moet doen"

WIENE - Vier inwoners van Wiene en Zeldam zijn vast van plan levens te gaan redden. Deze week begint het viertal met werven van donateurs onder de inwoners van Wiene Zeldam voor de aanschaf van minstens drie AED's (automatische externe defibrillator) voor de ongeveer 360 gezinnen in de buurtschap en de toeristen die er bijvoorbeeld een fietstocht maken. Maar ook vragen zij aandacht voor de cursus om de AED?s te kunnen bedienen en de herhalingscursussen die daar op volgen.

"Tot nu toe hebben 24 mensen, voornamelijk vrouwen, zich opgegeven", vertelt bestuurslid Anita Thijsen van de stichting AED Wiene/Zeldam. Zij heeft al een cursus AED achter de rug. "Ik heb mijn man gevraagd, wat ga jij eigenlijk doen als ik onwel wordt? Dat klinkt heel confronterend. Maar zo is het eigenlijk wel. Ook mannen kunnen best een avond een cursus volgen." Penningmeester Bianca Bunte van de stichting heeft van dichtbij meegemaakt dat iemand die in de sportschool waar zij werkt onwel werd. Een andere medewerker bediende het apparaat maar mevrouw Bunte stond er met de neus bovenop. "De ambulancebroeder zei na afloop dat het slachtoffer zonder de AED het waarschijnlijk niet had gehaald. Hij kreeg drie omleidingen tijdens een hartoperatie. Het lijkt me echt verschrikkelijk als je niet weet wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt."

Bianca Bunte en Anita Thijsen hadden het initiatief genomen om de 'grijze vlek' in Twente weg te werken toen zij er achter kwamen dat Gonda Doeschot en Riky Boensma ook iets dergelijks op poten wilden zetten. "Wiene/Zeldam is één van de weinige Twentse buurtschappen waar nog geen AED is", zegt voorzitter Riky Boensma. Volgens haar hangt er één bij manege De Hoffmeijer en één bij landbouwmechanisatiebedrijf Van de Riet aan de andere kant van het Twentekanaal Zijtak Almelo. Maar wanneer daar de deuren zijn gesloten, is de AED onbereikbaar. De andere drie AED's zouden verspreid over de buurtschap bijvoorbeeld op een boerderij worden geplaatst, in elk geval één aan de zuidkant van het Twentekanaal, één aan de noordkant en één aan de andere kant van de zijtak Almelo. "Ik hoop dat mensen beseffen dat we niet voor onszelf bezig zijn maar in het belang van alle bewoners", zegt Gonda Doeschot.