Wethouder wil winterbanden voor vervoer leerlingen

GOOR Wethouder Pieter van Zwanenburg gaat met Connexxion praten over het monteren van winterbanden onder de taxibusjes voor leerlingenvervoer. Een bezorgde ouder, Mirjan Temmink, maakte gebruik van het spreekrecht in de raadsvergadering van afgelopen dinsdagavond om het onderwerp op de agenda te krijgen. Begin februari van dit jaar gleed een busjes met acht kinderen van een talud in Erica, Drenthe. Vier kinderen en de chauffeur raakten gewond. Omdat de wagens in de gemeente Hof van Twente geen winterbanden hebben kwam een discussie op gang over het verplichten van winterbanden. In Hof van Twente rijden zo'n 25 busjes die zo'n 200 kinderen bijvoorbeeld naar de Zevensprong voor speciaal onderwijs in Hengelo brengen en halen.

"Waarom heeft het college niet gekozen om winterbanden in de overeenkomst op te nemen", wilde Sandra Schrooyen van de SP van wethouder Van Zwanenburg weten. Van Zwanenburg zei dat gekeken is naar de landelijke regels en daarin staat dat het gebruik van winterbanden niet wordt voorgeschreven. Volgens de wethouder is Hengelo de enige gemeente in de omgeving die winterbanden verplicht stelt. "Almelo en Enschede schrijven het gebruik van winterbanden niet voor."

Fred Rijkens van de PvdA en Eric Rikkert van het CDA vonden dat winterbanden de verkeersveiligheid aanzienlijk verbetert bijvoorbeeld wanneer sneeuw ligt op straat. "In heel Nederland is geen winterband meer te krijgen en wij discussiėren nu over de vraag of winterbanden veiliger is."

Van de raadsleden hoefde Van Zwanenburg niet met Connexxion te praten over opbreken van het contract, dat veel geld zou kosten. "Maar je kunt zeggen dat als dat veel geld kost zij de volgende keer gewoon minder kans maken bij een aanbesteding", zei Schrooyen.

Toch winterbanden

GOOR Connexxion gaat alle voertuigen voorzien van winterbanden. Het gaat om zogeheten mud- en snowbanden. Zodra een voertuig in de garage is voor onderhoud plaatsen monteurs de nieuwe banden. Dat zegt woordvoerder Erwin Hartman van Connexxion op vragen uit de gemeenteraad van Hof van Twente. De busjes blijven ook in de zomer op dit type band rijden.

De gemeenteraad besloot deze week een wethouder naar Connexxion te sturen nadat een ouder zich zorgen maakte over het leerlingenvervoer op 'zomerbanden'. De meeste raadsleden delen de bezorgdheid. "Ik heb geen overleg gehad met onze manager in de garage, maar zodra de gemeente er extra geld voor over zou hebben en wil bijdragen in de kosten, kunnen banden van taxibusjes misschien eerder worden vervangen", zegt Hartman die er wel aan toevoegd dat winterbanden op dit moment moeilijk te krijgen zijn omdat ze vrijwel zijn uitverkocht. "De winterbanden worden gefaseerd ingevoerd."

De gemeente Hengelo heeft volgens hem met Connexxion wel de afspraak gemaakt alle ongeveer 47 taxibusjes voor leerlingenvervoer in de gemeente Hengelo op winterbanden te laten rijden. "Maar winterbanden zijn ook niet zaligmakend", zegt Hartman. "Wanneer er veel sneeuw ligt kun je ook op winterbanden beter niet rijden. We hebben professionle chauffeurs die echt niet de weg op gaan wanneer het niet veilig is."