Revalen maken samen radio

HENGEVELDE De traditionele rivaliteit tussen de kerkdorpen Bentelo en Hengevelde krijgt een nieuwe dimensie. Vanaf 1 oktober kunnen radioluisteraars niet alleen genieten van wat de bewoners van Hengevelde bezighoudt, maar ook wat de bewoners van Bentelo 'uitvreten'. De makers van Wegdam Weekend op vrijdagavond zetten er hun programma helemaal voor op de kop. Nieuwe herkenningsmelodieŽn zijn ingezongen, nieuwe tunes gemixed en nieuwe items bedacht.

"We willen graag onze vleugels uitslaan en in eerste instantie dachten we dat Bentelo en Hengevelde apart een programma moesten maken", erkent Bart Eshuis die al bijna anderhalf jaar met veel succes samen met Frank de Wit het Wegdam Weekend presenteert. "Maar al snel zijn we daarvan afgestapt. Als we samenwerken en steeds iets doen met de gezonde, onderlinge rivaliteit, ontstaat spanning in de uitzending. Dat komt het programma ten goede. De aandacht verslapt dan niet snel."

Eddy Kerkveld is de nieuwe presentator. De BenteloŽr, drummer van Eddy and the Bitchslappers, heeft ervaring opgedaan met de presentatie van popquizen in cafť Spoolder De Hagmolen. "Hij is er geknipt voor om bij te schuiven", zegt Tom Jannink die deeluitmaakt van de Bentelose redactie.

"Wij hoeven nu niet het wiel opnieuw uit te vinden", zegt Tom Jannink in de studio bij Bart Eshuis thuis aan de Ruurstraat in Hengevelde. "Veel BenteloŽrs luisteren al naar het Wegdam Weekend. Bart en Frank leggen echt hun ziel en zaligheid in het programma en kregen daardoor veel luisteraars. Martijn ter Avest van de dorpsraad zou eens iets over het dorpsplan kunnen vertellen", suggereert hij.

"Maar het onderwerp mag niet te zwaar worden", vult Bart Eshuis onmiddellijk aan. "We willen het programma luchtig en afwisselend houden." Gedacht wordt ook aan een quiz tussen een BenteloŽr en een Hengeveldenaar. "Revaliteit, maar wel met een knipoog."

Bart Eshuis begon met presenteren toen hij in het cafť van Gerard de Wit werkte. Tussen het biertjes tappen door verzorgde hij steeds meer de muziek. "Ik ben op een gegeven moment met een drive inn begonnen." Nu maken Bart Eshuis en Frank de Wit volop gebruik van internet om mensen te bellen in het buitenland (skype) voor het programmaonderdeel 'hoe is het eigenlijk met...' En Twitter zetten zij in om mensen te volgen. Facebook en Hyves raadplegen zij vaak maar ook de ouderwetse telefoon gebruiken zij uiteraard en de hele uitzending is natuurlijk te volgens met beeld via een webcam.

-------------

Het Wegdam Weekend is niet te volgen via de kabel in Hengevelde en Bentelo. De luisteraars in beide kerkdorpen kunnen de uitzending alleen uit de lucht plukken via een antenne op 104,1 Mhz. "We zijn er met raadslid Harry Scholten ingedoken", vertelt Bart Eshuis. "Volgens mij staat in de mediawet dat de bewoners de lokale zender in de hele gemeente via de kabel moeten ontvangen. Dat is in Hengevelde en Bentelo niet zo, vermoedelijk omdat beide dorpen het signaal vanuit Haaksbergen ontvangen." Hofstreek FM geeft het Wegdam Weekend elke vrijdagavond live door tussen 16.00 en 18.00 uur