'Messie moet ook liefde voor buren tonen'

GOOR De komst van kringloopbedrijf Wawollie naar de Haaksbergerweg in Goor is de afgelopen anderhalf jaar bepaald niet onopgemerkt aan de buurtbewoners voorbij gegaan. Een uitrit die voor veel overlast zorgde, enorme felgekleurde reclameuitingen die het uitzicht ontsieren en tot slot de grote druk op tweede kerstdag toen de zaak zonder ontheffing toch open ging. De bewoners hebben het helemaal gehad.

"We hebben niets tegen Wawollie", zegt Pien Kloots en haar buurvrouw die bij de politie werkt en daarom niet met haar naam in de krant wil. "Maar dit is de zoveelste klacht en daar worden wij de dupe van." De irritatie onder de bewoners die tegenover Wawollie wonen is duidelijk merkbaar. Het begon met de gevaarlijke uitrit waarbij koplampen wegrijdende auto's de huiskamers in schenen. De ingang is verlegd maar veel automobilisten rijden nog steeds de verkeerde kant op, tegen het verkeer in. "Geef met borden nu eens goed aan waar de automobist naar toe moet rijden. Toen hier sneeuw lag kon je goed zien dat er nauwelijk auto's zijn die de goede kant op rijden."

Daarna kwamen werden vier oude deuren opgehangen met een pijl en de tekst nieuwe ingang die er meer dan een half jaar hingen, ondanks klachten uit de buurt. "Daarna verscheen een spandoek voor de verkoop van kamerplanten", zegt Pien Kloots. "We hebben daarover gebeld met de gemeente. Dit past niet in ons reclamebeleid, is ons toen gezegd. 'Daar gaan we wat aan doen'. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is er toen geweest. Maar het spandoek bleef er nog enige tijd hangen. In de zomer zette Wawollie tuinstoelen, een bootje en een luchtbed langs de weg om aandacht te trekken. Daarna kwam een oranje spandoek met de tekst tweede kerstdag open. We hebben toen weer de gemeente gebeld. Nee, ze hebben geen ontheffing. Maar ze gingen gewoon open. De politie sprak met Hans Messie van Wawollie. Maar de zaak bleef gewoon open. Als ik de hond uitlaat zonder poepzakje heb ik zo een bekeuring te pakken van een boa. Maar Messie kan kennelijk doen en laten wat hij wil. Dat slappe gedrag van de gemeente en de politie frusteert enorm."

"We vinden het heel goed dat Goor zo'n bedrijf heeft en dat Messie enorm veel geeft om dieren", zegt Pien Kloots. "Maar hij moet ook liefde tonen voor zijn buren."

Gemeentevoorlichter Hetty Rothman erkent dat Wawollie geen ontheffing heeft aangevraagd om tweede kerstdag open te gaan "omdat de eigenaar dat niet wist". Dat de winkel toch open ging zou door een misverstand mogelijk zijn geworden. "Deze maand nog nodigen wij de buurt uit voor een gesprek samen met Wawollie." Maar de buurt lijkt daat weinig trekt in te hebben. "Wawollie moet zich gewoon aan de regels houden."

Wawollie

GOOR - Geen vrede met Kerst tussen de omwonenden en Wawollie. De buurt is boos omdat eigenaar Messie van de kringloopwinkel de regels aan zn laars zou blijven lappen en de gemeente en politie niet ingrijpen. Ondanks een waarschuwing van de gemeente, was Wawollie Tweede Kerstdag gewoon open hoewel de benodigde vergunning ontbrak. De politie nam wel poolshoogte, maar deed niets. De omgeving en eigenaar Messie van kringloopwinkel Wawollie zullen voorlopig nog niet vredig aan de dis zitten. De verhouding tussen de koning van de tweedehandsspullen en de buurt is nog steeds danig bekoeld. Eerst was er de langslepende kwestie over het uitrit, nu zijn er aanhoudend klachten over metershoge spandoeken aan de rand van het terrein bij vezelcementfabriek Eternit en als voorlopige climax de illegale verkoop op Tweede Kerstdag. Omwonende Pien Kloots: En dag voor kerst heeft de gemeente via een brief gewaarschuwd dat er geen vergunning was Tweede Kerstdag open te zijn. Toch gebeurde dat. De politie is zeker 20 minuten binnengeweest, maar de zaak bleef open. We vroegen opheldering bij de politie en die meldde dat er wat onduidelijkheden waren tussen Wawollie en de gemeente. Onzin. Geen vergunning, dus toko dicht. Kloots komt met een vergelijking die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Als ik morgen inbreek en de politie betrapt me op heterdaad...Dan mag ik de klus gewoon afmaken.... En overmorgen gaat de politie dan bekijken of ik echt een overtreding heb begaan...... Maar dan wanhopig: Het is Messie opnieuw gelukt om iedereen om de tuin te leiden. Wanneer stopt dit?