‘Mijn man haalde hele huis leeg’

HENGELO Ziekte, een ongeluk, verslaving, de reden dat iemand afhankelijk is van de voedselbank is heel divers. Maar één ding hebben zij gemeen: ze hebben schulden.

Roziane Conceicao is één van de weinige mensen die afgelopen vrijdag wel met haar naam in de krant wil bij de voedselbank aan de Sloetsweg. „God is met ons”, zegt zij telkens. Haar man had al schulden toen zij trouwden. Ze kregen drie kinderen. „Mijn man heeft werk. We hebben er lang over gedaan. Maar in februari hebben we alles afbetaald.”

Jacqueline Kothman werkte dertig jaar in een ziekenhuis, had een groot huis en een mooie auto. „Maar we waren niet in gemeenschap van goederen getrouwd”, vertelt ze terwijl de rij wachtende mensen op de stoep steeds langer wordt. „Mijn ex heeft met zijn voetbalvrienden het hele huis leeg gehaald toen ik er niet was. Het huis moest ik met veel verlies verkopen. Ik moet nu nog 20.000 euro aan de bank betalen.”

Marcel kreeg dertien jaar geleden op z’n werk een zware doos op zijn hoofd. „Mijn vrouw dacht dat ik nooit meer goed zou worden en maakte steeds meer schulden. Zij ging er vandoor. Met mij gaat het de laatste drie jaar steeds iets beter. Maar ik heb helemaal niets meer.”

Jolanda gaf altijd veel geld uit aan kleren en luxeartikelen en ze vergokte meer geld dan zij verdiende. Ze moet nu nog duizenden euro’s terug betalen aan de bank. Achter haar staan Gerrit en Truus, een echtpaar met zes kinderen. Gerrit die voor de eerste keer mee is gegaan naar de voedselbank, was chauffeur. Hij kreeg twee jaar geleden een aandoening aan de bijnieren waardoor hij niet mag werken. Hij werd de dupe van het feit dat hij niet goed werd voorgelicht en daardoor een uitkering misliep.

Ab van Wermeskerken, secretaris van de voedselbank, kent meer van dergelijke verhalen. „Daarom hebben wij Budget Alert opgericht. Elke vrijdagmiddag van 15 tot 16.30 uur houden we hier spreekuur. We begeleiden mensen, schrijven instellingen aan en helpen cliënten hun administratie op orde te krijgen.”

‘Kratten voedselbank minder goed gevuld’

Tussen de 900 en 1000 mensen onder wie 250 kinderen jonger dan vijftien jaar zijn afhankelijk van de voedselbank Midden Twente (Hengelo, Borne en Hof van Twente in Goor). De recessie is volgens de vrijwilligers van de bank merkbaar in die zin dat het aanbod van levensmiddelen afneemt. „We merken dat supermarkten minder snel etenswaren aanbieden die bijna over de datum zijn”, zegt voorzitter Herman Terhalle. „Onze kratten zijn helaas minder goed gevuld.” Terhalle vindt wel dat de bereidheid de voedselbank te steunen is toegenomen. „Legio mensen hebben hun kerstpakket naar ons gebracht. Van een bedrijf kregen we dertig kerststollen en van een ander tien rollades. En een basisschool hield een sponsorloop.”

‘Voorkom schulden, ga je niet naar voedselbank’

Wat je moet doen om te voorkomen dat je ooit naar de voedselbank moet gaan? „Geen schulden maken”, zeggen secretaris Ab van Wermeskerken en voorzitter Herman Terhalle bijna in koor. „Een nieuw abonnement afsluiten voor een fraai mobieltje of een stereoinstallatie bij Wehkamp bestellen is zo makkelijk. ‘De anderen hebben er ook één.’ Maar veel mensen overzien niet goed waar ze mee bezig zijn.En als het dan mis gaat door ziekte, een ongeluk of werkloosheid belanden mensen snel in de financiële problemen.” Bernhard Wennink stond vijf jaar geleden aan de wieg van de voedselbank in Hengelo. „We begonnen in 2006 met acht pakketten. Aan het einde van dat jaar waren dat er al honderd, een jaar later tweehonderd en nu al zo’n driehonderd. Bernhard Wennink, die aanvankelijk geestelijke wilde worden, werkte jarenlang bij een bank. „Enkele klanten mochten van mij de kredietlimiet van hun rekening overschrijden. Zij zaten soms krap bij kas. Gelukkig hebben zij nooit mijn vertrouwen beschaamd.” Op de vraag of hij daarom ontslagen kon worden knikt hij bevestigend ‘ja’. „Maar zover is het gelukkig nooit gekomen.”