‘Twente krijgt rol energie klein beetje terug’

GOOR Volgend jaar kan hij met pensioen. Hij stopt dan met zijn parttime hoogleraarschap aan de Technische Universiteit Delft. Maar met zijn bedrijf Tiogen blijft directeur Jos van Buijtenen (64) zeker nog actief. Het bedrijf gaat de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Afgelopen weekeinde kreeg Van Buijtenen de prijs Ondernemer van het jaar uitgereikt van de voorzitter van de ondernemersvereniging Goor Collectief. Het verhaal van Jos van Buijtenen lijkt op een spannend jongensboek. Een uitvinder die met vallen en opstaan een machine bouwt die nu al - zonder dat er veel aan de weg wordt getimmerd - in trek is bij bedrijven ver over de grens. Jos van Buijtenen interesseerde zich altijd voor electriciteit. Hij herinnert zich nog de spreekbeurt die hij hield over zonne-energie. „Dat was in 1962”, vertelt hij.

Jos van Buijtenen werkte onder meer bij vliegtuigbouwer Fokker voordat hij naar Goor verhuisde omdat hij een baan kreeg bij Stork Ketels in Hengelo. In het jaar 2000 begon hij echter voor zichzelf, maar bleef parttime hoogleraar in Delft. „Met twee relaties richtte ik een bedrijf op waarmee je restwarmte omzet in electriciteit.”

Een twaalf ton zware machine vol ketels en kabels krikt het rendement zo’n tien procent op. Een besparing in kosten betekent voor elk bedrijf een financieel voordeel. Van Buijtenen verwacht de komende jaren belangstelling voor zijn machine uit Duitsland, België en Spanje waardoor het aantal werknemers van Triogen stijgt van twaalf tot veertig of vijftig mensen. Toen Jos van Buijtenen 25 jaar geleden in Goor ging wonen raakte hij snel bevriend met de families die eigenaar zijn van bouwbedrijf Aan de Stegge. „Eén van de directeuren en ik zijn werktuigbouwkundigen.” Toen hij in 2002 een prototype bouwde van de Triogen generator kocht Aan de Stegge aandelen in het nieuwe bedrijf die kantoorruimte kreeg in het gebouw van Aan de Stegge aan de Nieuwenkampsmaten op Zenkeldamshoek. „Maar we kregen het apparaat niet aan de praat. We hebben toen alles verhuisd van Finland naar Nederland om de problemen op te kunnen lossen. Pas eind 2006 verkocht Triogen de eerste machine aan een bedrijf.”

Een aantal apparaten is inmiddels verkocht in Frankrijk, Italië, Duitsland en Portugal. „Het is heel leuk dat we erkenning krijgen voor het werk”, zegt Van Buijtenen over de prijs. „Maar het is ook grappig de belangrijke rol die Twente speelde op het gebied van de energievoorziening, denk aan Stork en Holec, nu weer een beetje terugkeert.”