Sportlaan voor zevende keer in drie jaar onder water

DELDEN Bewoners van de Sportlaan in Delden hebben het helemaal gehad met de gemeente. Donderdagochtend stond de straat voor de zevende keer in drie jaar tijd blank en kwamen het rioolwater omhoog in wc's en afvoerputjes. "Toen ik om half een thuis kwam was de brandweer al uren bezig het water weg te pompen", vertelt Alexander Nijland van de Sportlaan. "Het water van twee meter hoger gelegen parkeerterrein bij zwembad De Mors en de tennisbanen stroom hier naar toe." Ook komt het water terecht in de Torenvalkstraat. De computer en nieuw stuc kregen waterschade. Gipsplaten, multiplex en cementzakken die voor een verbouwing worden gebruikt zijn onbruikbaar. "Om half zes gistermiddag stond het water nog hoger dan 's morgens. Het water kwam bij mij tot aan de knieen."

Bewoners van de Sportlaan hebben dertien jaar geleden al gezamenlijk een brief naar de toenmalige gemeente Stad Delden gestuurd over het vochtprobleem in hun straat. Een ambtenaar van de gemeente zei dat zij in 2008 of 2009 een overstort bouwen bij de tochtsloot (Nijlandsbeek) tussen het golfterrein achter het Aparthotel, zodat het water de andere kant op kan stromen. Maar er gebeurt niets. Dit kan zo niet langer. Dit is niet leuk meer." Met plastic zakken hebben bewoners wc's afgedicht. Maar het water kwam daarna via deuren en kieren alsnog de woningen binnen.

Eddie te Pas die al 25 jaar in de Sportlaan woont zegt dat de gemeente het riool al een keer heeft vervangen. Maar het probleem was daarmee niet opgelost. "Als het onweert of een regenbui in aantocht is durf ik het huis niet meer uit. Ik heb afgelopen nacht beneden geslapen. Als het weer zou regenen bel ik de brandweer." De brandweerlieden hebben gisterochtend en -middag het water uit de Sportlaan richting Vossenbrink en Twentekanaal gepompt.

Te Pas vreest voor schade aan de houten vloer in de woning. "Het stinkt en het is vies. Elke keer ben je uren bezig alles weer schoon te maken. Je wordt er moe van."

In Goor heeft de brandweer vrijdagochtend water weggepompt in de laadklappen bij Permess aan de D.J. Bunschotenstraat. "De vrachtauto's staan tot aan de assen in het water", zegt een woordvoerder.