sportclub Markelo bestaat in 2011 75 jaar

MARKELO De sportclub Markelo bestaat in 2011 75 jaar. En dat willen ze laten weten ook. Al op de nieuwjaarsreceptie op 8 januari van 16.00 tot 19.30 uur presenteert het bestuur een jubileumboek, een jubileumglas en een jubileumvlag. Alle honderd sponsoren, de meer dan 700 leden en alle vrijwilligers zijn uitgenodigd. "Dat wordt volle bak", zegt voorzitter Jan Krabbenbos enthousiast.

Op de agenda staan nog een jubileumbazaar met een veiling in april, een reunie of familiedag in juni en een receptie met feestavond in juli met een wedstrijd tussen het eerste van SC Markelo en FC Twente. Moeiteloos noemt voorzitter Jan Krabbenbos al zijn voorgangers op. "We zijn een traditionele dorpsvereniging", zegt hij. "Iedereen kent elkaar. Gerrit Teunis Vruwink is al dertig jaar secretaris. En we voetballen in de tweede klasse van de KNVB. Dat is ook bijzonder." "En oale Bertus Rozeboom is het boegbeeld van onze vereniging", vult Gerrit Meutstege aan. "Hij was één van onze oprichters. Hij was onze dorpskapper."

Penningmeester Hendrik Klein Velderman herinnert zich nog goed toen hij begon te voetballen. "Dat was in de oorlog. Van de vervanger van dokter Romijn kreeg ik een papiertje waarop stond dat ik gezond was. Dat was nodig van de Duitsers. Het papiertje heb ik nog", zegt hij trots. "Ik herinner me nog goed dat we in Borculo waren. Kwam er warm water uit het plafond", vertelt Gerrit Tjoonk. "Man, dat hadden we thuis niet eens."

Na de oorlog hoefden de voetballers niet meer met hun vaak krakkemikkige fietsjes maar zette Jan Boomkamp zijn veewagen in. "Twee banken er in, flesjes dokter Plat mee van Dollekamp uit het dorpscafé De Bierpomp", vertelt Gerrit Meutstege. "Ook in die tijd gebruikte men doping", lacht Teunis Hakkert.

Bij zalencentrum Haverkamp speelde de vereniging nog tot 1978. "We kregen toen van de gemeente een koeweide met molshopen. Maar we hadden geen geld. Met name de KNVB drong er bij het gemeentebestuur op aan het veld te verbeteren." Daar is de huidige accommodatie ontstaan. SC Markelo heeft nu vijf voetbalvelden, twee trainingsvelden, een klein veld en een pupillenveld. Elke zondag is het volle bak aan de Endemansdijk. Elf seniorenteams en twee dameselftallen strijden dan om de punten. Ook op zaterdag spelen leden sinds de fusie met de Markvogels zo'n vijf jaar geleden. De club heeft een uitstekende accommodatie maar dat heeft tot nadeel dat de gemeente SC Markelo als laatste in aanmerking laat komen voor een kunstgrasveld.