Jo (100) woont op zich zelf en haar ontgaat niets

GOOR Wil je iets weten over de Tweede Kamer of over de ere-divisie? Dan moet je bij Jo Kosters-Smits zijn. Ze volgt de debatten in Den Haag op de voet en haar ontgaat niets over bijvoorbeeld FC Twente. Gisteren werd zij honderd en zat haar woning de hele dag - ze woont nog steeds op zichzelf - bomvol. Bij haar zeven kinderen was er één opvallende bezoeker: Bert Koenders. Tijdens de oorlogswinter zat hij ondergedoken in Goor, bij het gezin van Jo en haar man. Elk jaar bezoekt hij Jo op haar verjaardag. Haar opa werkte bij de Hengelose politie en ook haar vader werd politieagent. „Ik ging als kind vaak mee met de snelheidscontroles”, vertelt Jo. „Dan schreef ik soms de nummers van de kentekenplaten op en zocht ik op wie te hard had gereden. Soms zat daar een arts tussen. Die mag hard rijden.”

In een boerderij aan de Deldensestraat in Goor maakte ze voor de eerste keer het ‘mooi maken’ mee voor een Twentse bruiloft. „Ik ken dat niet”, had Jo tot een jongeman gezegd. „Dat geeft niets. Ik help je wel.” Vier jaren later waren ze getrouwd tot grote jalousie van sommige Goorse jongens. Een stadse vrouw die met iemand van de boer trouwde, dat was destijds heel bijzonder. Jo was ‘in betrekking’ bij Van Egmond, de toenmalige baas van de Twentsche Stoomblekerij aan de Bunschotenstraat en zag met eigen ogen het bombardement van Goor waarbij tientallen inwoners omkwamen. Ze ziet nog zo de vliegtuigen boven Goor cirkelen waarna de oorverdovende explosies volgden.

„We vertellen elkaar alles”, zegt Jo. „We hebben een fijne jeugd gehad”, vult haar dochter aan. „Ze is heel geïnteresseerd en wil altijd het laatste nieuws horen. Daarom komt iedereen graag bij Jo op bezoek.” Op haar 90-ste maakte ze een ballonvaart, aangeboden door de kinderen. „Ik zou de volgende dag weer de lucht in willen. Zo mooi was dat.” Ze woonde op niet minder dan vijf adressen in Goor. Nu woont ze aan de Kwartelstraat. „Dit is mijn laatste bestemming”, lacht ze ondeugend.

Jo viert zaterdag bij de kinderspeelboerderij ‘t Höfke aan de Suetersweg in Bentelo een groot feest met met vijftien kleinkinderen met aanhang en 28 achterkleinkinderen. „De 29ste is op komst.””