‘Vuurwapens straks buiten niet te horen’

DELDEN Vrijwilligers van de Schietvereniging Delden isoleren hun clubgebouw aan de Peppelaar om geluidsoverlast in de buurt van vuurwapens te voorkomen. „Gelukkig krijgen wij nog geen klachten”, zegt voorzitter Henk Kuipers van SV Delden. „Maar er zijn genoeg voorbeelden in Nederland bekend waarbij schietverenigingen de deuren moesten sluiten nadat er klachten uit de buurt kwamen. In Enschede bouwde iemand jaren geleden een bungalow bij een schietbaan van de politie. Een paar jaar later moesten ze de tent sluiten na klachten. Dat willen wij graag voorkomen.”

De ongeveer negentig leden van de vereniging schieten met luchtgeweren maar ook met vuurwapens die veel geluid produceren. Bij de knallen komt ook stof vrij. Een tweedehands luchtfilter is onlangs voor een zacht prijsje via Marktplaats op de kop getikt om het stof, waaronder het schadelijke lood, uit de lucht te halen. De vrijwilligers vervangen in de kantine het enkel glas door dubbel glas en slaan daarmee twee vliegen in één klap. Behalve de warmte blijft ook het geluid binnen het gebouw.

De vereniging zoekt bedrijven die isolatiemateriaal willen afstaan aan de vereniging. „We hebben cementplaten nodig en rubberplaten”, zegt Henk Kuipers. „Ik denk dat particulieren dat materiaal niet hebben, bedrijven wel. Maar als mensen er van af willen, dan is dat bij ons zeer welkom.”

De schietvereniging is ruim een halve eeuw geleden opgericht in café Centraal, nu de Sevenster aan de Marktstraat. De grondlegger van de schietsport in Delden en oprichter van de vereniging was Jan Siemerink. Hij trainde een aantal jaren de Nederlandse selectie. In 1963, 1964 en 1965 sleepte de schietvereniging het Nederlands kampioen binnen in de hoogste klasse voor teams. Tien banen had de vereniging in de voormalige textielfabriek Vicker en Wap aan de Vossenbrinkweg. Daarna schoten de club enkele jaren regelmatig in de oude boerenbond. Op 1 maart 1979 openden de leden het huidige gebouw en in 2002 hebben de leden de kantine en de banen voor luchtgeweren gemoderniseerd. In 2004 is de vuurbaan aangepast aan de laatste eisen op het gebied van (brand)veiligheid.

Het isoleren van het gebouw is nu halverwege. Voor het werk heeft de vereniging subsidie, 6500 euro - de helft van het gevraagde bedrag, gekregen van de gemeente Hof van Twente waar de meeste leden wonen. Naar verwachting zal het werk dat na de zomervakantie begon volgende maand worden afgerond. De vereniging rondt het groot onderhoud in stilte af. „We zijn geen vereniging die veel naar buiten treedt, zegt Henk Kuipers.