ĎGod stuurde ons een beschermengelí

DELDEN "God heeft ons een beschermengel gestuurd", zegt Minerva Adam die met haar man, haar zoon en haar aanstaande schoondochter sinds enkele weken in een zomerhuisje bivakkeren aan de voet van de Groene Brug. Regelmatig verkoopt het viertal daklozenkranten in Delden en dat is geen vetpot. "We hebben onlangs met z'n vieren in twee dagen tijd zeven euro verdiend." Daarom ontfermden Albert van der Veen en zijn vrouw zich over het viertal. Inmiddels is ruim 5600 euro bijeengebracht om het gezin uitzicht te geven op een bestaan in hun land van herkomst: RoemeniŽ.

"Brussels wil dat RoemeniŽ de Roma een kans geeft", vertelt Albert van der Veen. "Wat ze nodig hebben is een vaste woon- en verblijfplaats, een adres waar ze post kunnen ontvangen, zodat zij een bestaan kunnen opbouwen, werk kunnen zoeken, een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten en, als er kleinkinderen komen, hen naar school kunnen sturen om te leren lezen en schrijven. Pas dan kunnen toekomstige generaties Roma hun zwervend bestaan beŽindigen."

De familie zwierf jarenlang rond in Oostenrijk. Ze komen oorspronkelijk uit Arad vlakbij Timisoara waar de opstand tegen dictator Ceausescu begon. De familie zwerft sinds de Roemeense dictator hun onteigende met de belofte dat zij een nieuwe woning zouden krijgen. Die belofte is nooit ingewilligd en zonder postadres krijg je nooit werk.

"Veel mensen vragen zich af: waarom werken zij niet", zegt Minerva die net als haar zoon David redelijk Duits praat. "Zij hebben geen idee hoe dat werk. Als je geen verblijfplaats hebt besta je niet. Je kunt je nergens inschrijven en je krijgt nooit werk. Daardoor raken mensen op het verkeerde pad. Maar wij zijn streng gelovig. We drinken geen alcohol, roken niet en zullen echt niet iets van een ander afnemen. Maar het doet pijn dat wij niet als anderen werk kunnen krijgen om iets te verdienen. De verkoop van de daklozenkrant is de enige manier om iets te doen."

Voor de deur staat een oude, kapotte bestelbus waarmee het gezin eind maart of begin april naar RoemeniŽ rijdt als de wagen weer is gerepareerd. Albert van der Veen zal hun regelmatig afgedankte, maar nog goed bruikbare spullen uit Delden brengen die zij in RoemeniŽ kunnen verkopen. "Ze zijn er vast van overtuigd dat God hen uit deze beroerde situatie zal halen", zegt Albert van der Veen.