Nieuw idee weert vrachtverkeer uit dorp

MARKELO Langzaam slenteren zijn vermoeide benen naar het vertrouwde hart van het dorp. Snel doemt de eerste vrachtwagen op waarna een trailer met oplegger zwarte dieselwolken uitblaast en zo de ijsjes van de toeristen bij de zwerfkei bijna verpest. Jan van den Berg (73) wijst naar het probleem. "Daar, dat zware vrachtverkeer, dat hoort niet thuis in ons dorp."

Jan van den Berg kent als geen ander Markelo waar hij in 1953 begon in de roggebroodfabriek van Klumpers. Dertig jaar lang was hij penningmeester van de VVV en zag hij het toerisme met sprongen groeien. Het dorp groeide en het verkeer groeide nog harder. De actiegroep die tien jaar geleden aandacht voor een leefbaar Markelo vroeg, bestaat allang niet meer. Maar het probleem is geen centimeter dichter bij een oplossing. Jan van den Berg heeft echter een plan in zijn handen. Hij wil de inwoners stof tot nadenken geven.

De inmiddels overleden Jan ten Thije opperde een jaar geleden het idee om een klein deel van de weg door het hart van Markelo af te sluiten voor vrachtauto's. "Het idee is nooit uitgewerkt. Maar het bleef knagen." Een plattegrond van het dorp komt op tafel. Een dikke rode streep markeert het stukje weg tussen het Beaufort en de kruising met de Goorseweg waar geen vrachtauto's meer zouden mogen komen. "Een oplossing die voor de hand ligt en weinig kost", vat hij samen.

Het plan maakt de aanleg van een miljoenen kostende randweg overbodig en spaart de kostbare natuur op de es. Jan van den Berg is fel tegenstander van de komst van die randweg. Maar met pijn in het hart constateert hij dat de dorpsraad, waarvan hij medeoprichter is, zich al eens heeft uitgesproken voor de aanleg van de nieuwe weg.

Hij is eigenlijk niet zo te spreken over de dorpsraad. "Je hoort of ziet bijna nooit iets van de dorpsraad. Toen het plan voor het bungalowpark bij Goor nog aan de orde was en er mogelijk veel verkeer vanaf de Randstad door Markelo naar het toekomstige park zou gaan rijden, was de dorpsraad voor de randweg. Maar de bevolking is hierover nooit gepeild. Was dit de mening van de zeven leden van het stichtingsbestuur? Ik weet zeker dat bewoners van de Rijssenseweg en de Herikeweg tegen de randweg zijn."

Hij vreest een 'verrommeling' van het landschap als de randweg er komt. "Het is net als bij de bouw van een huis. Op de tekening lijkt alles mooi. Maar wanneer de bouw klaar is kijk je tegen een hoog pand. Pas dan weet je hoe het er uit ziet en je kunt er niets meer veranderen."