'Endurocoureurs zijn alleskunners'

Pullen wint voor vierde keer trofee

MARKELO Bij André Pullen stroomt benzine door de aderen. Hij kan uren vertellen over het loodzware endurorijden, mede omdat hij zelf twaalf jaar in de internationale top meereed. Nu leidt hij een team dat onlangs de bijzondere zogeheten constructeurstrofee won omdat de vier teamleden gedurende twaalf wedstrijden de beste prestaties leverden. Dat was al voor de vierde keer. Het KTM-team van André Pullen won ook in 2006, 2007 en 2009. "Een mooi visitekaartje voor ons bedrijf."

André is geboren in 1964 toen zijn vader in coma lag na een motorongeluk. Hij is geboren en getogen in Markelo. "Een echt motordorp", zegt hij in zijn winkel vol cross en enduromotoren in Lochem. "Bij ons op de Herikerberg bij Markelo wordt elk jaar nog een Grand Prix cross gehouden. Dat gebeurt helaas nergens anders meer in Nederland."

André zat al jong op de crossfiets, sleutelde dagelijks aan zijn brommertje en won in 1982, hij had amper zijn rijbewijs op zak, de nationale titel in de 125 cc klasse. "Motorsport verbroedert. Het mooie van de cross is dat mensen elkaar helpen, ook al zijn ze elkaars concurrenten. Na afloop drinken de mensen altijd een biertje met elkaar."

Bij de Europese en Wereldkampioenschappen was hij een middenmoter. Endurorijden betekent zeven uur door soms 300 kilometer slecht terrein manoeuvreren en zelf problemen met de motor oplossen. "Bij de cross ben je de hele dag in de weer en rijd je in totaal misschien maar een uurtje", zegt de motorman. "Enduro is een sport voor bikkels. Maar je mag geen risico's nemen. Je moet je grenzen goed kennen." Andrés knieën zijn door de zware sport versleten en hij brak zijn neus bij een val.

Mark Wassink uit Lochem en Rik Broer uit Almen, twee leden van het KTM-team, zijn monteurs in de motorzaak van André Pullen. De twee andere rijders zijn Jan Lemmens uit Bergeijk en Erwin Plekkenpol uit Vorden. "Endurocoureurs zijn alleskunners. Zij zijn behendig met de motor, houden van hoge snelheden, hebben een enorme uithoudingsvermogen en zij moeten inventief zijn. Wanneer een onderdeel stuk gaat moet je het pijlsnel met de beperkte middelen die je hebt, kunnen repareren. Dat maakt deze sport bijzonder. Maar voor veel jongens is enduro ook een uitlaatklep. Je flikkert er benzine in en scheuren maar."

Foto Emiel Muijderman André Pullen nam voor de vierde keer de constructeurstrofee in ontvangst. "Een mooi visitekaartje voor ons bedrijf."