Vierde boek oud-voetballer Peter Visser uit Goor

GOOR - Grillig is het karakter van de sporthelden waarover Peter Visser (39) in zijn vierde boek Ups en Downs II schrijft. Maar grillig is hij zelf ook, geeft de in Goor geboren en getogen sportman onmiddellijk toe. Hij sport veel maar rookt desondanks. Aanvankelijk wilde hij psychologie studeren maar via omwegen werd hij hoofd financiŽn/controller van een instelling voor welzijn en cultuur. Hij interesseert zich ook in geschiedenis en politiek.

Ups en Downs is een soort naslagwerk waarin Peter een reeks sporters bespreekt. "Van jongs af aan verzamel ik al literatuur over sport", vertelt Peter Visser in zijn woning aan de Dr Schaepmanstraat op 't Gijmink. "Ik hou van sport en ben eind jaren 90 begonnen aan een wielerwebsite, CycloSim en begon het schrijven pas echt." Belangstellenden konden zich ook abonneren op nieuwsbrieven. Nu nog houdt hij een weblog bij.

Peter Visser was een veelbelovend voetballer bij GFC en kon prof worden bij Heracles. "Maar dat was niet mijn wereldje", vertelt hij nuchter. Hij sloot zich daarna aan bij HSC '21 uit Haaksbergen en werd met de club Nederlands amateurkampioen. "HSC is een fijne vereniging, waar het gezellig en goed toeven is." Bij de club is hij sinds kort, als voorzitter van de technische commissie ook bestuurslid voetbaltechnische zaken.

Ruim acht jaar geleden stopte Peter met voetballen. "Ik ging regelmatig hardlopen. Maar ik ben ook een wielerliefhebber, zit graag op de mountainbike en hou van schaatsen." Maar ik schrijft soms ook over schaken en darts. "Een geweldige kijksport." Via het werk voor zijn sites ontstond het idee de verhalen te bundelen. "Via internet en mijn eigen boekencollectie doe ik research naar mensen als Piet Moeskops, Johan Museeuw en Diego Maradona, die alles deed wat God verboden heeft. Marco Pantani, die veel met doping in verband werd gebracht, en Jan Ullrich die altijd met overgewicht uit het winterseizoen kwam."

"Maar niet Lance Armstrong. Dat is een robot. Sporters waarvan het leven van een leien dakje gaat zijn niet interessant. Ik zoek tegenstrijdigheden in mensen. Veel mensen denken in een bepaalde richting. Als een voetballer drie keer scoort en daarna een kans mist, praten mensen in de kantine daarna toch vaak over die ene misser. Dat vind ik jammer. Ik probeer dat te doorbreken. Ik zou wel willen dat meer mensen wat ruimdenkender worden. Wanneer ze een column van mij lezen gaan denken: Hť, zo heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken."

--------

--------

Boek drukken via internet

Een boek uitgeven is tegenwoordig niet moeilijk. Internet bespaart je een zoektocht naar een uitgever. Je maakt een Word-bestand met daarin illustraties (vrij van copyrights).

Het hele bestand, al snel een aantal megabytes, kun je uploaden naar bijvoorbeeld Unibooks.com, zoals Peter Visser deed. Je bestelt er onmiddellijk een aantal van en maakt uiteraard reclame voor je werk op twitter en hyves. Heb je een weblog of een eigen site, maak dan ook een link naar unibooks.com om mensen in de gelegenheid te geven jouw boek te bestellen.