Old Deepn houdt eerste fotoherkenningsdag

DIEPENHEIM De historische vereniging Old Deep'n gaat iets bijzonders doen. Volgende week woensdag houdt Old Deep'n een fotoherkenningsmiddag van 14 tot 16 uur. Iedereen die iets weet over de historie van de stad is welkom in het cultureel centrum aan de Hagen als zij iets kunnen vertellen over de bijna 5000 oude foto's die Old Deel'n heeft verzameld. De foto's zijn stuk voor stuk op te roepen op een computer met internetaansluiting via www.dehofmarken.nl "We hebben zoveel foto's waar inwoners van Diepenheim op staan, maar waarvan wij niet precies weten wie dat zijn", vertelt voorzitter Herman Haan. "De geschiedenis hijgt ons in de nek. Als we met het onderzoek over tien jaar beginnen zijn de meeste mensen die nog iets kunnen vertellen overleden." Het idee om mensen op te roepen om foto's te bekijken ontstond vorig jaar toen Old Deep'n een stomme film uit 1967 draaide. "We hebben toen gezegd: roep gewoon wat als je iemand herkent. We hebben de film later nog een keer gedraaid. Ruim honderd mensen waren aanwezig en raakten zo enthousiast dat we de film op DVD hebben gezet zodat mensen alles in alle rust nog eens kunnen bekijken." Het fotoarchief heeft de wind flink in de zeilen. "Elk maand krijgen we weer nieuwe foto's binnen", zegt bestuurslid Gerdien Boonk die het archief beheert. "Soms een heel album. Dat is fantastisch en voor ons heel interessant. Want elke foto vertelt een verhaal. Maar soms ontbreekt een verklaring bij de foto." "Als de fotoherkenningsmiddag een succes wordt houden we elke maand zo'n middag", zegt voorzitter Herman Haan, wiens vereniging 225 leden en donateurs telt. Old Deep'n telt een boerderijgroep, een knipselgroep die al 16.000 artikelen uit de Tubantia van na 1863 verzamelde, een kanongroep die de mijlpalen uit de historie van Diepenheim op papier zet en een evenementencommissie die onder meer lezingen organiseert. De verwachtingen van het nieuwe documentatiecentrum dat over enkele jaren in de voormalige herberg De Pol komt zijn hoog gespannen. De openingstijden, nu nog op dinsdag en donderdagochtend, zullen dan veel ruimer worden. "Ik hoop dat steeds meer mensen gemotiveerd raken door de opdracht die zij zichzelf geven."

93-jarige Vosgezang terug in zijn geboortedorp
Mijn moeder was stoofvrouwtje

DIEPENHEIM Voorzichtig opent hij zijn portemonnee en haalt een kaartje met goudopdruk tevoorschijn. „Wim Vosgezang is mijn naam. Ik heb een deel van mijn jeugd doorgebracht in Diepenheim, maar ik ben geboren in Goor in 1917. Ik ben dus 93 jaar”, voegt hij er trots aan toe.

Wim Vosgezang las over de fotoherkenningsmiddag in de krant. „Als je wat ouder wordt denk je wat vaker terug aan vroeger. Mijn grootmoeder was stoofvrouwtje. Zij voorzag de rijken van een warme stoof onder de voeten in de kerk. En mijn grootvader was petroleumventer. Ze hadden hier een kleine kruidenierswinkel.” Samen met twaalf andere bezoekers van het cultureel centrum aan het Hagen kijkt Wim Vosgezang even later naar de foto’s die via een laptop en een beamer op een groot scherm worden geprojecteerd. „Ik ben een nazaat van Kremer Hendrik”, vertelt Wim Vosgezang aan zijn buurman. „Ik ben veteraan en zat dertig jaar in het buitenland. Nu woon ik in Markelo. Maar Diepenheim heeft me altijd getrokken. Hier gebeurt veel op cultureel gebied, he.”

Een andere ‘vreemde’ tussen de Diepenheimers is Annet Kwast-Wormgoor. „Ik heb 27 jaar in Diepenheim gewoond”, vertelt de Hengelose. Via de site Schoolbank.nl probeert zij oude klasgenootjes te achterhalen.

„Ik stond op het toneel in hotel Roelofsen en ging naar de kleuterschool Zunnekuuksken”, waarna ze bloost en verontschuldigend om de gekke naam in de lach schiet. Voorzitter Herman Haan van Old Deep’n is uitermate tevreden met de belangstelling voor de eerste fotoherkenningsmiddag. „We hebben nu ook een werkgroep die zich bezig gaat houden met een film uit 1967. De leden zoeken uit wie in de film voor komen en ze schrijven een voice over. Misschien brengen we straks een dvd uit.” Herman Haan moet daarna in actie komen. „Ik heb ‘t geheurapparaat nie bie mie”, klaagt een bezoeker. Herman Haan fluistert hem vervolgens in wat wordt gezegd. Want de bejaarde man wil niets missen.

Het aantal bezoekers onder wie veel mensen van buiten Diepenheim, groeide deze middag tot bijna dertig personen. Enkele mensen vertelden nog films te hebben onder meer uit de jaren 50. „Dit is Gert-Jan Kloots en dat Olydam, oh nee, dat is Dina Lodeweges en dat Tonny Vehof.” Gerdien Boonk noteert nauwgezet wat de bezoekers roepen. „Daar achter staat Lammers.” „Dat was met de uitwisseling met Schöppingen”, roept oud-raadslid Bernhard Ziel bij de volgende groepsfoto. „Ik ging altijd alleen mee”, herinnert hij zich. „Met al die mooie vrouwen”, wil een ander weten. Veteraan

Wim Vosgezang (93)

Wim maakte deel uit van de lichting 1938. Na 5,5 maand militaire dienst maakte minister Colijn bekend dat het leger extra alert moest zijn. De diensttijd werd dus verlengd met 5,5 maand. Daarna mocht hij afzwaaien maar na 2 weken thuis kreeg hij een dienstbevel en werd hij ingezet bij de grensbeveiliging. Daarna volgde de voormobilisatie en de mobilisatie. Wim kwam via Leersum in de Grebbelinie terecht. Op de morgen van 10 mei 1940 moest hij naar Rotterdam, waar hij het bombardement heeft meegemaakt. Een maand later werden ze door de Duitsers gedemobiliseerd en ging hij naar huis. Wim is toen zeer actief geweest in het verzet. Hij heeft vaak Amerikaanse piloten geholpen via een ontsnappingsroute naar Portugal te komen. De bedoeling was meestal ze tot Luik te begeleiden. September 1944 kreeg hij 2 Amerikanen en een Canadees onder zijn hoede om ze naar het volgende doorgeefluik te brengen. Toen ze daar aankwamen bleek het doorgeefluik niet meer te bestaan dus bracht hij ze via Parijs naar Foix. Gelukkig sprak 1 Canadese piloot vloeiend Frans, waardoor de missie is geslaagd. Later heeft hij van de President van de USA een speciaal certificaat als dank ontvangen. 4 mei j.l. heeft Wim een krans gelegd op de Grebbeberg. Hij deed dat omdat hij de oudste nog in leven zijnde soldaat uit de regimenten van de Grebbelinie is.

www.hofvantwente.nl/nieuw-van-de-hof/nieuws-en-persberichten/item/artikel/veteranendag-2011-gemeente-hof-van-twente/