'Mijn zoontje gaat daar niet dood aan'

MARKELO Een jaar en acht maanden was het zoontje van Jelle Renes toen artsen kanker bij het kind ontdekten. Neuroblastoom. „Het eerste dat je doet is op internet googlen. Maar ik heb de site daarna direct weggeklikt. Ik wil er eigenlijk niets van weten. Mijn zoon gaat daar niet dood aan.” En inderdaad. De peuter knapte op, precies zoals de artsen hadden voorspeld. „Het was weer een vrolijk mannetje. Maar anderhalf jaar later keerde het terug.”

Neuroblastoom is een sluipmoordenaar, weet Jelle Renes nu. „Van de 25 kinderen die deze vorm van kanker per jaar in Nederland krijgen overleven er maar vijf.” Daarom steunt Jelle Renes de stichting Villa Joep met hart en ziel. De oprichters van Villa Joep, die geld inzamelen voor onderzoek tegen neuroblastoom, ontdekten dat er tot voor kort heel weinig onderzoek gebeurt tegen deze vorm van kanker.

„Bij de condoleance heb ik een collectebus klaargezet. Dat klinkt gek. Maar ik kreeg er een goed gevoel van. Zo’n 2500 euro kon Jelle Renes overboeken naar Villa Joep. Daarna voerde hij zelfs actie op het werk en tijdens de Kennedyloop. Dit keer haalde Jelle, die verkoopleider is bij Unipro in Haaksbergen, zo’n 17.000 euro op en werd daarna ambassadeur voor Oost Nederland van Villa Joep. Twee weken geleden was Jelle nog te zien in Blootgewoon van Anita Witzier. „Op het dorpsfeest spraken veel mensen mij daarover aan. Ik had er een heel dubbel gevoel bij. Op het feest over zo’n zwaar onderwerp praten. Voor de eerste keer had ik er echt moeite mee.” Jelle wil dat de ziekte meer bekendheid krijgt. „Mensen kennen leukemie. Veel geld gaat naar onderzoek tegen leukemie. Maar deze ziekte is vaak onbekend. Dat moet veranderen. Zodat meer mensen geld geven.

Het WKF en Kika steken nu ook al geld in de bestrijding van neuroblastoom. Elke dag dat we dichter bij de genezing komen draag ik op aan m’n zoon. Want misschien ben ik 60 jaar voordat er eindelijk een oplossing is. Maar als de ontwikkelingen doorgaan hoeft er over tien jaar niemand meer aan te sterven.”

De respons op het initiatief voor een groot concert is enorm. „Maar bijna iedereen kent Jelle vooral van de voetbal.” Tijdens het eerste grote benefitconcert in Markelo treden op: Challenge, De Grössmeiers, Joske en de Berrymakers, De Markelose Toppers, Trekzak Team Markelo, Nootzaak, Markelo’s Mannenkoor en Knap’n. Het entreegeld, vijf euro per persoon, gaat voor de volle honderd procent naar de Villa Joep. Meer informatie: zie www.villajoep.nl

In totaal treden 166 muzikanten op tijdens een groot benefietconcert waarvan de opbrengst naar Villa Joep gaat. De leden van de Markelose band Knap'n organiseert het festijn dat op zondag 12 september om 15 uur begint in zalencentrum De Haverkamp aan de Stationsstraat. "We wilden reclame maken voor onze band en wilden iets doen voor Markelo", vertelt Henri Winterman van Knap'n. "We kennen Jelle allemaal van de voetbal en wisten dat hij actie voert voor de Villa Joep." "We wilden graag dat het geld naar een goed doel zou gaan", vertelt mede-organisator Raymond Koeleman. "Iedereen kent het KWF en KiKa. Maar Neuroblastoom is onbekend. Dus als we een Markeloër kunnen helpen, vinden we dat een uitstekend doel."

De voorbereidingen lopen gesmeerd. "We hebben bedrijven in Markelo benaderd. Zij kunnen voor een bepaald bedrag hun logo laten projecteren op de muur. 95 procent van de ondernemingen reageert positief. De respons is enorm. Maar bijna iedereen kent Jelle."

Tijdens het eerste grote benefitconcert in Markelo treden op: Challenge, De Grössmeiers, Joske en de Berrymakers, De Markelose Toppers, Trekzak Team Markelo, Nootzaak, Markelo's Mannenkoor en Knap'n. Het entreegeld, vijf euro, gaat voor de volle honderd procent naar de Villa Joep. Meer informatie: zie www.villajoep.nl