Mountainbikeroute door prachtige natuur Twickel

DELDEN Met groot enthousiasme is een groep vrijwilligers deze week aan de slag gegaan met de aanleg van een ruim 65 kilometer lange mountainbikeroute dwars door Twickel. De initiatiefnemers leggen een kleine twaalf kilometer nieuwe paden aan. Het project waarmee een bedrag van zo'n 80.000 euro is gemoeid, krijgt een duurzaam karakter en gaat misschien dienen als voorbeeld voor de aanleg van nieuwe paden in het hele land.

Initiatiefnemer en fanatiek mountainbiker René Schabos staat met een grote vuilniszak in de handen achter Elementis aan de Meenhuis weg. "Blikjes bier, red bull, vodka vind ik hier. Wie weet hoe lang dit er al ligt? Vissers en scholieren laten ongelooflijk veel troep achter", vertelt hij. De vrijwilligers zetten in overleg met de grondeigenaren het pad uit en ruimen en passant ook alle rotzooi op. Hier en daar moet een machine er aan te pas komen. "Twickel is zo ontzettend mooi. Ik kan daar enorm van genieten. De route gaan langs boerderijen, over de sluizen, door velden en bossen, langs weilanden. Het landschap is zo afwisselend. Dat maakt het zo mooi."

Tot zijn grote verdriet ontdekte René Schabos dat de stichting Twickel zes jaar geleden steeds meer paden afsloot voor fietsers. "In Limburg heb je speciale mountainbikeroutes. Waarom zou dat hier niet kunnen?" Samen met Jan ten Tusscher van de stichting Mountainbike Promotie Twente in Enschede maakte hij een afspraak met rentmeester Albert Schimmelpenninck van de stichting Twickel om te praten over een permanente route. "Tot verrassing van veel mensen stemde Twickel in met het plan."

Bosbouwkundige Patrick Jansen, 'Nederlands enige mountainbike wetenschapper', schreef een rapport waarin staat dat natuurbeheer en mountainbiken prima samen gaan. "We komen manshoge braamstruiken tegen waar we soms doorheen moeten", vertelt Patrick Jansen. "En we verwachten zo'n zeven kilometer nat pad te moeten verstevigen met schots graniet. Dat is leem vermengd met fijngemalen grind. Het werk gaat vlot. Ik verwacht dat we over zes weken klaar zijn."

Een grote groep vrijwilligers van vijf Twentse verenigingen onderhouden het pad dat het wandelgebied rond kasteel Twickel en stiltegebieden met een hoge natuurwaarde mijdt. Het pad is volgens René Schabos uitstekend geschikt om te wandelen en hard te lopen. "We fietsen altijd in één richting. Dus als je moutainbikers tegemoet loopt ziet je iemand op tijd naderen." De officiele opening is gepland voor 22 oktober.

Mountainbikeroute misschien aangepast

DELDEN De mountainbikeroute op landgoed Twickel krijgt volgend jaar wellicht nog een aantal aanpassingen. Natuurkenner Han Brinkcate heeft woensdag een gesprek gehad met de initiatiefnemers voor de route en de stichting Twickel waarin is afgesproken de komende maanden te inventariseren welke invloed de komst van de route op de natuur heeft. Brinkcate merkte bijvoorbeeld op dat in het bos tussen de Langenhorsterweg en de zandweg van de Rijssenseweg hazelwormen, zeldzame reptielen, leven. „We gaan kijken of dat inderdaad zo is. Tussen half april en half mei zijn deze diertjes actief”, zegt bosbaas Gert-Jan Roelofs van de stichting Twickel. „Misschien moeten we de route verleggen of hier en daar een brug aanleggen.” Hiervoor is nog geld achter de hand gehouden.

De poel aan de Meenhuisweg bij Elementis is deels dichtgegooid om te voorkomen dat de vijver waar salamanders leven, leeg kan lopen. De route voert nu over een dijkje in de plas. Ook kijken vrijwilligers of de route de leefwereld van paddestoelen niet verstoort in de omgeving van de Grote Looweg. Ten slotte gaat Han Binkcate het zuidelijk deel van het landgoed, tussen het Twentekanaal en Beckum en Boekelo, onderzoeken op belangrijke flora en fauna.

Eind maart evalueren de natuurvrienden, de initiatiefnemers van de route en de stichting Twickel de bevindingen. „Han Brinkcate is iemand met het hart op de goede plek. Hij handelt uit liefde voor de natuur. Zeker nemen we zijn opmerkingen serieus”, zegt Roelofs die wist dat er hazelwormen leven mede uit onderzoek die voor de aanleg van de route is gehouden. Op de vraag waarom natuurbewegingen niet vooraf bij het maken van de plannen zijn betrokken antwoord hij ontwijkend. „Wij wilden als stichting Twickel aan de zijlijn blijven. De regio Twente was initiatiefnemer. Maar we hadden van tevoren misschien wel bijvoorbeeld een informatieavond moeten houden voor iedereen.”

De stichting Twickel werkte uiteindelijk mee aan de plannen in een poging om mountainbikers weg te krijgen uit het hart van het landgoed, rond kasteel Twickel waar veel wandelaren lopen.