Geen gratis krant meer

MARKELO Rond acht uur staan Alie en Hans Michel op, lezen eerst de column van Hakkert, dan het nieuws uit de gemeente Hof van Twente en tegen elf uur gaat het paar zwemmen om de conditie op peil te houden. 's Middags pakken zij de krant weer even. "We lezen de krant echt helemaal." Maar als de bezuinigingen van de gemeente doorgaan ontvangt het paar vanaf oktober geen gratis krant meer, net als zo'n 250 andere adressen in Hof van Twente. "Een gemeenteambtenaar adviseerde ons naar de bibliotheek te gaan", vertelt Hans die een longprobleem heeft en sinds kort ook vecht tegen kanker. "Maar in de bibliotheek is maar één krant voor meerdere mensen. Je moet er wachten op je beurt."

Hans en Alie moeten rond komen van twee AOW-pensioenen, samen zo'n 1360 euro in de maand. Ze hebben een acht jaar oud wagentje waarmee ze regelmatig naar het ziekenhuis in Deventer rijden, ook voor Alie die aan suikerziekte lijdt. Voor ziektekosten en de huur betalen zij netto een kleine 500 euro in de maand. Aan het einde van de maand is het geld op.

Ruim veertig jaar geleden verhuisde het paar met hun twee dochters van Twekkelerveld in Enschede naar Markelo. "We hadden een zwembad vlakbij en de omgeving is prachtig", vertelt Alie die jarenlang vrijwilligerswerk deed in Markelo. Ze hielp zieke mensen in het dorp. Hans verkocht luxe cosmeticaproducten. "Op een gegeven moment adviseerden ze mij mijn pensioen af te kopen. Ik kreeg toen een geldbedrag waarmee ik een tv en een mooie stereoinstallatie kocht. Daarna was het geld op."

Een computer heeft het paar niet. Het tweetal krijgt tegemoetkomingen voor het zwemmen, de benzinekosten voor ritjes naar het ziekenhuis, het lidmaatschap van het mannenkoor, de huur en de ziektekosten. Maar aan alle kanten gaan de vergoedingen fors omlaag. "We hebben nog wat geld achter de hand", vertelt Hans. "De wasmachine is negen jaar oud", vertelt Hans. "Die moeten we binnenkort een keer vervangen."