Nu ook luidklok oud-stadhuis Diepenheim weg

DIEPENHEIM Bewoners van Diepenheim reageerden zaterdag geschokt op de diefstal van de historische Schimmelpenninckklok uit het torentje van het voormalige gemeentehuis van de stad. Bij de ontvangst van het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente tijdens het Schuttersfeest ontdekte een bezoeker dat het klokje niet meer luidde. "Het klokje luidt elk half uur", zegt eigenaar Harry ten Dam die in het voormalige stadhuis een architectenbureau runt. "We zijn toen naar boven gegaan en vonden alleen een los koord waaraan de klok bevestigd was. We hadden toen nog niet in de gaten dat de klok is verdwenen."

Volgens Harry ten Dam weegt de luidklok zeker meer dan dertig kilo en is het zo'n tachtig centimeter hoog. "Daar heb je een hoogwerker en twee of drie man voor nodig om het weg te halen", vertelt Harry ten Dam terwijl hij bezig is via internet aangifte te doen van vermissing.

Gerdien Boonk van de historische vereniging Old Deep'n is verrast door de vermissing uit het laat 19e eeuwse gebouw. "Als de luidklok maar terugkomt zoals dat in Markelo ook is gebeurd." Een maand geleden verdween de luidklok van het voormalige gemeentehuis van Markelo. Vlak voordat het gerestaureerde pand als cultureel centrum Het Beaufort werd heropend kwam de klok echter boven water. Afgeleverd voor de deur van het pand. Vermoed werd dat de luidklok is teruggebracht na de publiciteit die de vermissing opleverde. De afgelopen weken is op verschillende plaatsen koper gestolen van gebouwen in de Hof van Twente.

----------------

Luidkolk terug na nieuwjaars slep'n

MARKELO En keer in de drie jaar is Henk Leppink van de gemeente Hof van Twente aan de beurt om foto's te maken van de ijzerwaren die jongeren op 1 januari 's nachts tijdens het traditionele slep'n naar het voormalige gemeentehuis van Markelo brengen. Fietsen , een aanhanger en zelfs loodzware containers verplaatsten zij met man en macht naar Het Beaufort. Alleen dit keer vond Henk Leppink een vreemd voorwerp tussen de spullen: een luidklok. "Ik was er omstreeks negen uur 's morgens en vond de luidklok netjes bij het bordes, een beetje apart van de oude spullen", vertelt Henk Leppink die in Diepenheim woont en onmiddellijk het voorwerp herkende.

Na overleg met de politie heeft hij de luidklok teruggebracht naar Diepenheim waar het zeventiende eeuwse stuk antiek feestelijk is ingehaald op de nieuwjaarsreceptie in herberg De Pol. "Henk Leppink belde me en ik dacht eerst dat er schade was ontstaan door vuurwerk aan mijn pand", vertelt Harry ten Dam die Henk Leppink kent onder meer van de Kunstvereniging. "Maar ik was stomverbaasd toen hij vertelde dat de luidklok terug was."

Drie maanden geleden verdween de luidklok. Dat gebeurde nadat het enkele tientallen kilo's zware voorwerp van het dak van het Beaufort was gestolen toen het gebouw in de steigers stond. Na enkele weken is ook deze luidklok teruggebracht. In Diepenheim is de dader vermoedelijk via verschillende daken op het dak van het voormalige gemeentehuis van Diepenheim geklommen. Harry ten Dam gaat geen speciale maatregelen treffen om te voorkomen dat de luidklok opnieuw wordt gestolen. "Ik ga er geen slot op zetten", zegt hij.

----------------

Politie neemt verdwijning luidklokken serieus

DIEPENHEIM De politie rondt het onderzoek naar de verdwijning van twee luidklokken uit de voormalige gemeentehuizen van Markelo en Diepenheim nog niet af, nu ook de tweede luidklok door een onbekend is teruggebracht. "Er is schade aangericht bij het ontvreemden van de luidklokken", zegt voorlichtster Sandra Tiehoff van de politie Twente. "We zien dit niet als een ludieke grap. Het onderzoek is dan ook nog niet afgerond. We onderzoeken de kwestie serieus."