Jongens maken poppen met grote wonden voor toneel

DIEPENHEIM Jongens vinden poppen maken leuk. Althans de jongens van groep 6 a en b van basisschool ‘t Stedeke. „Dit is eigenlijk wel meisjeswerk”, zegt Max Hofhuis (10) in het gebouw van de kunstvereniging aan de Grotestraat. „Maar ik heb een grote wond aan het hoofd gemaakt en een bloedlip. Dit is in elk geval veel leuker dan rekenen en taal.”

De jeugd maakte gisteren poppen voor een expositie van de Tsjechische kunstenares Eva Kotatkova. Haar kunstwerk gaat over de impact die de eerste schooldagen heeft op ieder individu. „Ik moest ontzettend huilen”, herinnert Deborah Quee (10) zich.

Maar samen met Annemiek van de Haar (9) maakte ze uiteindelijk toch een pop die verliefd is. „We kregen later een veel leuker idee”, verontschuldigt zij zich. „Ik vind het steeds leuker worden", zegt Stijn Volkerink (11). „Ik ga er ook mee spelen.” „Maar normaal doe je dat niet als jongen”, geeft Kevin Heutinkck (9) toe. „Op school veranderen mensen”, vertelt Eva Kotatkova die voor de poppen onder meer haar eigen afgedragen kleding uit haar jeugd beschikbaar stelde. „Dat intrigeert mij. Jonge kinderen komen in een andere cultuur terecht met andere normen en waarden.” Samen met een aantal kinderen oefent zij nog een toneelstukje in dat zij zaterdagmiddag om 16.00 uur bij de officiele opening van de expositie uitvoert. De tentoonstelling is de opmaat naar het nieuwe Open Atelier dat zondag 16 januari om 14 uur begint in herberg De Pol aan de Raadhuisstraat. De expositie met de poppen is tot 3 februari te zien in het gebouw van de kunstvereniging.

Het doel van het Open Atelier is om mensen onder vakkundige leiding aan de slag te laten gaan met verschillende maerialen rond telkens een ander thema.