Bezuiniging drijft bibliotheek en kunstuitleen weer in elkaars armen

GOOR De bezuinigingen van het gemeentebestuur Hof van Twente drijft de bibliotheek en de kunstuitleen weer in elkaars armen. Bij de gezamenlijke nieuwbouw van de bibliotheek en het gemeentehuis bleek dat er te weinig ruimte beschikbaar kwam voor de kunstuitleen die tot dat moment altijd bij elkaar aan de Rozenstraat zaten. De Kunstuitleen moest daarom uitwijken naar een andere ruimte. De uitleen vond een lokaal in de Laarschool aan de Herman Heijermansstraat.

"Door de aangekondigde bezuigingen kunnen we waarschijnlijk niet in de Laarschool blijven", zegt woordvoerster Joke Rietveld van de Kunstuitleen Hof van Twente. "Maar we zijn heel blij dat we kunnen terugkeren naar de bibliotheek", zegt Joke Rietveld. De aanloop naar de Kunstuitleen viel tegen na de verhuizing naar de Laarschool. "We kregen veel meer aanloop toen we in de bibliotheek zaten. We verwachten na de verhuizing een stijging van het aantal uitleningen. Als mensen de bibliotheek binnenwandelen en ze zien het bordje kunstuitleen, komen ze ook even bij ons kijken." De Kunstuitleen telt op dit moment zo'n tachtig abonnees.

Vanwege de verbouwing van de Laarschool gaat de kunstuitleen waarschijnlijk tot maart dicht. "Bouwvakkers vervangen de dakpannen. Het heeft al een keer gelekt."

"We willen in Goor het nieuwe winkelconcept gaan invoeren", legt directeur René Siteur van de bibliotheek Hof van Twente uit. Het bibliotheekbestuur voerde in Delden het zogeheten winkelconcept in waardoor de uitleen van boeken met twintig procent steeg. "De opstelling in Goor gaan we veranderen. We brengen boeken van dezelfde genres bij elkaar en presenteren de boeken anders. Daardoor komt op de eerste verdieping ruimte vrij." Op de eerste verdieping komt een informatieve afdeling waar workshops, lessen als instructies voor internet worden gegeven.