Gemeente terughoudend met verstrekken subsidies

GOOR Het gemeentebestuur kijkt voortaan veel strenger naar subsidieverzoeken. Een voorbeeld daarvan zijn de aanvrages voor een structurele verhogingen van de bijdrages aan de Diepenheimse schutterij en aan Kunstmoment Diepenheim. Burgemeester en wethouders wijzen de verzoeken om geld af. "De subsidies zijn al uitgeput", zegt wethouder Pieter van Zwanenburg. Het laatste geld uit de subisidiepot ging onlangs naar de VVV Hof van Twente die financieel krap zat. "We moeten veel strakker naar de uitgaves kijken gezien de komende bezuinigingen."

De gemeente heeft de afgelopen vijf jaren steeds positief besloten op verzoeken van Kunstmoment Diepenheim omdat jaarlijks rond de 9000 kunstliefhebbers op het 'toonaangevende' evenement af kwamen. Nu concludeert het gemeentebestuur dat het om een structurele (zesde keer) subsidie gaat waarvoor ambtenaren eerst beleid moeten ontwikkelen. Dat is niet gebeurd.

Voorzitter Ingeborg Wind van Kunstmoment Diepenheim vindt het heel jammer als de subsidie er niet zou komen. "Als je niet elk jaar iets bijzonders doet ontstijg je niet het niveau een kunstroute." Kunstmoment wil samen met de kunstvereniging kunstenaars van naam uitnodigen een beeld of object te maken voor Diepenheim zodat de nieuwe vijf sterren lokatie steeds meer een landelijke uitstraling krijgt.

Pieter van Zwanenburg verwacht over drie weken duidelijkheid van het rijk over de bezuinigingen op welzijn. "Het is niet leuk, maar we moeten duidelijke lijnen uitzetten. Hoe voorkom je drama's? Daar willen we goede voorlichting over geven aan instellingen."

Het gemeentebestuur wil de subsidies aan verenigingen en instellingen die actief zijn op het gebied van welzijn 'opnieuw ijken'. "Instellingen hebben al brieven gehad over de komende bezuinigingen. Wil je de komende jaren, in 2012 tot en met 2014, financiele bijdragen van de gemeente ontvangen, ga dan veel eerder op verkenning wat de mogelijkheden zijn."