Minder klanten in winkels

20 september 2010

GOOR Een kwart minder mensen dan vijf jaar geleden doen hun niet-dagelijkse boodschappen nog in Goor. De sterkste afname (39 procent minder) van het draagvlak is te zien in de woninginrichtingbranche. Uit het jaarlijkse koopstromenonderzoek dat het bureau I en O Research doet voor de Kamer van Koophandel blijkt ook dat het aantal klanten dat in Goor dagelijks boodschappen, zoals levensmiddelen, doet bijna is verdubbeld. De kledingbranche is verantwoordelijk voor de grootste toevloeiïng van klanten naar Goor. Aan de peiling hebben 200 huishoudens uit Goor deelgenomen.

In Delden halen 2000 inwoners meer hun dagelijkse sector buiten Delden dan vijf jaar geleden. Dat is een afname sinds 2005 met 19 procent. Ook het aantal klanten uit de regio dat de dagelijkse artikelen in Delden koopt is de afgelopen vijf jaren gedaald, met liefst 24 procent. De sterkste toename van draagvlak komt voor rekening van de bloemen, planten en tuinartikelen. Hier groeide het aantal klanten de afgelopen vijf jaar met 35 procent.

Het aandeel klanten uit de regio dat de dagelijkse artikelen in Markelo koopt, is tussen 2005 en 2010 met 25 procent gegroeid. Dat zijn 100 klanten meer. De positie van de niet-dagelijkse sector in Markelo is de afgelopen jaren achteruitgegaan. Twaalf procent minder klanten dan in 2005 doen de niet-dagelijkse aankopen in Markelo.

Minder dan de helft van de inwoners van Diepenheim doet de dagelijkse boodschappen in de eigen woonplaats. De afgelopen vijf jaren daalde dat aantal met 39 procent. Ook het aantal klanten van buiten Diepenheim daalde, met twintig procent.