‘In 40 jaar niet één baaldag gehad’

DELDEN „Ik blijf liever op de achtergrond”, zegt ze. Maar dat is onmogelijk wanneer je na veertig jaar in het peuterspeelzaalwerk afscheid neemt. „Iedere dag is anders. Ik voel me hier op m’n gemak”, zegt Bep van den Bos (64) leidster van de Kletskevertjes die een ruimte heeft achter de Ranninkschool aan de Bernhardstraat. Bep begon toen ze haar zoon voor de eerste keer naar de peuterspeelzaal in haar toenmalige woonplaats Alphen aan de Rijn bracht. „Ik begon als vrijwilliger”, lacht ze terwijl de peuters op karretjes achter elkaar aan rijden. De tafel staat vol limonade, koffie, thee, cake en slagroomsoezen.

Ruim 23 jaar geleden verhuisde ze naar Delden waar haar man bij Bredel ging werken. Haar buurvrouw wees haar er op dat de Kletskevertjes nog hulp zocht. „Via de peuterspeelzaal had ik een makkelijke entree in Delden en kon ik snel kennismaken met mensen.” Ook werd ze wat later leidster van de welpen bij de voetbalvereniging Rood Zwart. „Veel kinderen kende ik nog van de peuterspeelzaal. Ze werden met open armen ontvangen bij de voetbal.”

Waarom ze zo graag met kinderen werkt? „Peuters laten hun gevoelens de vrije loop. Het is heerlijk met hen bezig te zijn. Als je zorgen hebt ben je ze zo kwijt als je met hen werkt. In al die jaren is niet één dag hetzelfde geweest. Ik heb niet één dag gebaald.”

Veel ouders maakten gisterochtend van de gelegenheid gebruik afscheid van Bep te nemen. Het liefst was ze ook het laatste jaar blijven werken bij de Kletskevertjes. Maar door de financiële problemen bij de stichting Peuterspeelzalen Hof van Twente die op 1 januari gaat fuseren met Kinderopvang Triangel, moest ze nu al afscheid nemen.

„Het is echt heel jammer dat ze weg gaat”, zegt één van de ouders buiten op de stoep. „Ze is altijd heel betrokken en gaat heel leuk om met onze kinderen. We horen alleen maar positieve dingen over haar.” Bep van den Bos kreeg sierkooltjes van ‘haar’ kinderen, een vogelbadje, een voederhuisje voor eekhoorntjes en een tuinlantaarn. Bep gaat niet nietsdoen de komende tijd. Zij gaat als vrijwilligster met licht demente bejaarden van het Sint Elisabethverpleeghuis wandelen.