Kas Kaspers verricht ‘een wonder

GOOR „Het is een wonder”, zegt Rita Oosten. Haar rug was volgens specialisten niet meer te redden. Ze zou een morfinepompje krijgen en zich voortaan in een scootmobiel moeten voortbewegen. Dat was twaalf jaar geleden. Na een aantal sessies bij magnetiseur Kas Kaspers op ‘t Gijmink is zij echter naar eigen zeggen verlost van de pijn en kan ze bijna weer lopen als een kievit.

„Ik moest een scan laten maken en de dokter kwam al snel tot de conclusie dat de rug was versleten”, zegt Rita Oosten, die zes kinderen op de wereld zette en janrenlang veel met zware voorwerpen werkte. Het advies een cursus ‘Omgaan met pijn’ te volgen sloeg ze in de wind. In plaats daarvan speurde ze internet af op zoek naar alternatieven voor de reguliere zorg. „Ik geloofde er helemaal niet in. Maar na negen of tien behandelingen bij Kas liep ik weer. Raar he?”

„Hier in Twente noemen ze ‘t striekers”, zegt Kas Kaspers die met z’n 72 jaren nog lang niet van ophouden weet. De muur in de woonkamer verraadt zijn oude hobby: windsurfen. Hij surfde om Manhattan, van Rotterdam naar Hoek van Holland en staat op de foto met Lee Towers en het certificaat La Stone hangt aan de muur. „Nu is het een trend en werken veel therapeuten met hete stenen”, zegt Kas, die best even een behandeling wil demonstreren. Rita gaat ontspannen op een hoog bed liggen en krijgt warme stenen op haar lichaam. „Ik voel de spanning wegtrekken”, zegt Rita. „Ik word hier altijd heel kalm van.” Kas concentreert zich en strijkt langzaam over haar benen en haar hoofd. De sessie duurt een kwartier.

Rita Oosten geeft toe dat de eerste ontmoeting met Kas een beetje een vreemde ervaring was. „Dat is Bassie”, zei één van haar kinderen toen hij de opvallend gekleurde broek zag. „Ik ben gek op kleuren”, zegt Kaspers, die Schotse voorouders heeft. „Zulke kleuren zie je veel in de natuur.” Hij schuift enkele foto’s van bloemen naar voren. „Wie kan dat namaken? Niemand.” Kas Kaspers is net als Rita Oosten zeer gelovig. „Wat ik doe is een roeping van God”, gelooft hij. Kaspers vraagt alleen een onkostenvergoeding voor zijn werk dat hij met veel plezier doet. „Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op zijn neus.”