'Lokale economie draait slecht'

GOOR De ondernemersvereniging Goor Collectief wil op korte termijn een 'economische diner' houden voor gemeenteraadsleden. De bedoeling daarvan is aandacht te vragen voor de lokale economie. "We maken ons grote zorgen", zegt voorzitter Roel Jochems van Goor Collectief. "Nu ook Kunstwerk Diepenheim lijkt door te gaan heeft de gemeente straks geen cent meer over om economische problemen op te lossen."

Jochems vindt dat de gemeente moet investeren in uitbreiding van de industrieterreinen in Hengevelde en Markelo en het gemeentebestuur moet de leegstand van bedrijventerrein Zenkeldamshoek bij Goor aanpakken, bijvoorbeeld door de strenge eisen te versoepelen en de kavelsprijs te verlagen. "Maar ik vrees dat daar straks geen geld meer voor is. Ik vind dat Hof van Twente langzamerhand een economisch achterstandsgebied is geworden waar de werkgelegenheid ver achterblijft bij de omliggende gemeenten. Als de gemeente nog plannen maakt zal de provincie, rijk of Europa misschien financieel willen bijspringen. Maar als de gemeente daar zelf geen geld voor heeft komt een dergelijk plan natuurlijk nooit van de grond."

De afgelopen weken maakte Jochems zich bepaald niet geliefd toen hij zijn pijlen richtte op het miljoenenproject Kunstwerk Diepenheim. "In heb de confrontatie gezocht want ik vind dat het helemaal niet goed gaat. Als er geen economische groei is in Hof van Twente moet de gemeente meer uitkeringen betalen, ontvangt het minder inkomsten van ondernemers, noem maar op. Dat is een slechte ontwikkeling. Bedrijven moeten van de kleine kernen naar Zenkeldamshoek. Maar ondernemers willen in hun vestigingsplaats blijven. Met name enkele ondernemers uit Hengevelde zijn de wanhoop nabij. Ik hoor al jaren klachten over hoe ondernemers worden behandeld in Hof van Twente. Ik heb de politieke partijen daar de afgelopen jaren vaker over benaderd. Maar ik krijg niet of nauwelijks antwoord van de fracties. Ik krijg er een machteloos gevoel bij. Het kwartje valt niet."