Dierenactivist neemt bedreigingen voor lief

Door Marcel Tettero

GOOR - Het is buiten 33 graden Celsius meldt de boordcomputer van de auto wanneer een vreemd oergeluid de blik naar opzij trekt. Een vrachtwagen met kalveren rolt over de rechterweghelft richting Spaanse grens. Onrustige dieren lijken naar lucht te happen. Het verkeer wringt zich al een uur in de brandende zon stapvoets langs Perpignan.

Hans Messie in Goor Hans Messie (52) krijgt er tranen van in de ogen wanneer hij dit verhaal aanhoort. Dat klinkt op het eerste gezicht een beetje vreemd te horen uit de mond van een stoere, gespierde kerel die al eens de Iron Man (bijna vier kilometer zwemmen, 180 km wielrennen en tot slot een marathon hardlopen) heeft volbracht.

Maar Hans Messie is overtuigd veganist. Hij eet geen vlees en draagt geen dierlijk materiaal als wol. "Sommige schapen sterven aan longontsteking nadat zij zijn geschoren." De mede-eigenaar van het kringloopbedrijf Wawollie in Goor noemt zich graag een dierenactivist en schrikt er niet voor terug hard uitspraken te doen om mensen wakker te schudden, zoals hij dat noemt.

Gisteren deed zijn vergelijking van het veetransport met het jodentransport landelijk veel stof opwaaien. Hans Messie neemt kritiek voor lief. Vrachtwagenchauffeurs zouden hem zelfs met de dood bedreigen omdat hij regelmatig met zijn bestelwagen van het kringloopbedrijf vlak voor veetransporten rijdt om de sticker met daarop een varken die om hulp roept goed duidelijk zichtbaar te maken. De chauffeurs noemt hij beulen die over een aantal jaren zullen roepen 'Wir haben es nicht gewusst', zoals sommige Duitsers dat na de Tweede Wereldoorlog zeiden over de concentratiekampen.

"De chauffeurs willen een dodelijke aanrijding veroorzaken. Voor mijn vriendin is dat niet leuk. Maar ik trek mij er niets van aan."

Hans Messie steunt met de winst die Wawollie jaarlijks maakt, ongeveer 70.000 euro, onderzoek naar nieuwe plantaardige eiwitten die vlees vervangen. Hij draagt ook financieel bij aan de financiering van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor Dieren want hij vindt dat de consumptie van vlees fors omlaag moet.

"Al Gore sloeg in zijn film over de klimaatverandering An Inconveniet Truth (een ongemakkelijke waarheid) één ding over: de vee industrie. Daarom hebben wij via de Partij Voor de Dieren gezorgd voor een nieuwe film waarin de bijdrage van de intensieve veehouderij aan de klimaatverandering duidelijk wordt."

Hans Messie is de ogen geopend door zijn vriendin, een boerendochter die op haar 16-de vegetariër werd omdat ze het leed in de stallen niet meer aan kon zien. "Ik vind het sneu voor de boeren. Zij werken keihard voor hun bedrijf. Ook zij weten wel dat het anders moet."

De dierenactivist is echter optimistisch over de toekomst. "Wakker Dier kreeg C1000 zover dat ze stoppen met het aanbieden van goedkoop vlees. En een grote partij als GroenLinks krijgt ook veel voor elkaar." In de hoofden van de mensen gaat langzamerhand iets veranderen, verwacht hij. "Wanneer de dierenambulance een ooievaar het leven redt komt dat in de krant en als een jong olifantje in artis is geboren komt dat op tv. Maar dat duizenden varkens per dag op een afschuwelijke wijze wordt omgebracht dat vinden we nu nog heel gewoon."

"Mijn buurman is varkenshouder. Ik begrijp hem goed. Ik ben zelf ook ondernemer. Maar diep in zijn hart wil hij zijn bedrijf ook niet steeds verder laten groeien om te overleven. Het liefst houdt hij een klein aantal dieren die gezond op het bedrijf leven."

Een kopie van dit verhaal staat op animals-worldwide.blogspot

'Varkens als joden naar slachthuis’

11 augustus 2011

GOOR - De transporten van joden naar de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog kun je vergelijken met het vervoer van vee in vrachtwagens naar de slachthuizen nu.

Hans Messie uit Goor, lid van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor Dieren, herhaalt de uitspraak aan iedereen die het horen wil.

Om zijn stelling kracht bij te zetten rijdt hij regelmatig met zijn bestelwagen van het Goorse kringloopbedrijf Wawollie - waarvan hij medeeigenaar is - vlak voor de vrachtauto’s die vee vervoeren.

„Ik zie de chauffeurs schrikken”, zegt hij, maar hij ontkent dat hij bestuurders hindert. Achterop de bestelauto staat een sticker die duidelijk maakt dat Messie geen voorstander is van het grootschalige veetransport