‘Buurjongen kreeg wel een drumstel. Toen wist ik dat sinterklaas niet bestond’

GOOR De slagwerkgroep Groove Unlimited bestaat al bijna zes jaar maar houdt vanavond pas voor de eerste keer een avondvullend programma. Waarom? Om met de opbrengst nieuwe instrumenten te kopen maar vooral ook omdat een optreden een ontzettende kick geeft. „Ik krijg er enorm veel energie van”, vertelt Monique Groeneweg. „Als ik mensen voor me zie genieten van de show en meedeinen op de muziek.” De tien slagwerkers treden vanaf 20 uur twee uur lang op in De Reggehof.

Annemarie Denneboom herinnert zich nog goed de blokfluitlessen in de Malmberg school waar zo’n 25 jaar geleden nog de muziekschool in was gevestigd. „Dan liep ik naar boven en hoorde ik de tambours spelen. Dat vond ik geweldig. Ik dacht: dat wil ik ook. Dus vroeg ik, net als mijn buurjongen, een drumstel van Sinterklaas. Hij kreeg er wel één. Ik niet. Vanaf dat moment wist ik dat Sinterklaas niet bestond.”

Annemarie Denneboom was de eerste vrouwelijke tambour bij Apollo Goor. „In het begin vonden ze dat heel vreemd, een meisje die drumt. Drummen is toch mannenwerk? Maar na vier jaar was het nieuwe er wel van af.” Monique Groeneweg begon veel later te drummen. „Djembé was zes jaar geleden in de mode, wellicht door het Afrika Festival in Hertme en dat instrument bespelen kon ik leren op de muziekschool”, vertelt ze in haar woning in Markelo. „We werden gevraagd twintig minuten iets te spelen met de Hoftalenten en traden daarna op in het voorprogramma van Slagerij Van Kampen en Dadada dan Tenko uit Japan.” Ook speelde de groep op de kermis in Almelo. „We trokken meteen veel aandacht en hadden binnen de kortste keren een grote massa mensen om ons heen. Ik zie ze nog zo voor me, mee bewegen op het ritme van de muziek”, vertelt Annemarie Denneboom. „Het was één groot feest en dat smaakte naar meer.”

De tien leden van Groove Unlimited waren stuk voor stuk ambitieus en wilden meer doen dan alleen repeteren. „We hadden geen naam en geen logo”, vertelt Monique Groeneweg. „Dus zochten we op Google. We kwamen op unlimited omdat we geen grenzen hebben wat we spelen. Onze muziek komt overal vandaan net als de instrumenten die we bespelen en groove betekent gewoon de beat die we spelen.”