Van boodschappenstad naar winkelstad

GOOR Het uur 'u' nadert. De ondernemers in Goor hebben zeker twee jaren gewerkt aan een plan voor een facelift van het winkelhart. Een masterplan is klaar. De neuzen wijzen dezelfde kant op. Iedereen vindt dat dit het moet worden. Alleen moet de gemeenteraad nog over de brug komen met geld op een moment dat de politiek miljoenen gaat bezuinigen. Als het aan Goor Collectief ligt omarmt de raad in de vergadering van 12 oktober het masterplan.

"De afgelopen jaren is veel geld uitgegeven aan sportvoorzieningen in Hof van Twente", zegt Monique Kappert van Goor Collectief. "Ik vind het heel legitiem dat de raad nu iets doet voor het ondernemersklimaat in Goor." "De gemeenteraad mag best iets meer economisch gaan denken", vindt voorzitter Roel Jochems van Goor Collectief, die van raadsleden al veel steun ontving voor de plannen. "De groei van de werkgelegenheid in Goor blijft 75 procent achter bij het gemiddelde in de provincie Overijssel. Dan doe je het toch niet goed."

Toch groeide het aantal leden van de ondernemersvereniging de afgelopen jaren met 40 mensen tot 260. "Maar allerlei grote projecten als de aanleg van een glasvezelkabel zijn in schoonheid gestorven", zegt voorzitter Marcel Janssen van de sectie detail en horeca. Met enige jaloezie kijkt Goor Collectief naar het dorp Hengevelde waar de ondernemers over een groter budget beschikken dat de leden in de stad Goor.

"Maar de afgelopen jaren is er wel veel verbeterd", zegt Marcel Janssen. "We hebben nieuwe zaken als een Hema gekregen en de bouw van het gemeentehuis trekt meer klanten. We moeten nu doorpakken." De ondernemers willen dat in het collegeprogramma de ambities uit het masterplan komen te staan om vervolgens met ambtenaren een werkgroep te vormen zodat het winkelhart van Goor meer groen krijgt en de beken beter zichtbaar worden waardoor de uitstraling van het centrum sterk verbetert.

"Voetgangers worden de baas in het centrum dat ook voor fietsers een stuk veiliger moet worden", vat Roel Jochems samen. "Maar het centrum moet ook goed bereikbaar blijven voor automobilisten." Hij suggereert bijvoorbeeld dat de gemeente het leegstaande pand naast De Ster aankoopt om er een parkeerterrein aan te leggen. "We willen van Goor als boodschappenstad een echte winkelstad maken zodat mensen langer in het centrum blijven."