‘Samen slaan we ons door heen’

GOOR Ze trad op in Ahoy Rotterdam voor 3000 mensen, trok met haar band Beethoven door Frankrijk, speelde in Duitsland en zong samen met Candy Dulfer. Toch zal Femke Bleeker (22) geen enkele Sjoowavond in Goor overslaan. „Er moet echt heel wat gebeuren wil ik een jaar niet meedoen”, vertelt ze in haar bovenwoning aan de Voorstraat. Die ligt op een steenworp afstand van De Bebsel, de plek waar van de avonden, voortgekomen uit de carnaval, al tientallen jaren plaatsvinden. Dit jaar op 5 en 12 februari.

Ze had jarenlang geen flauw benul dat ze een zangtalent was. „Mijn vader speelde in een band, met mijn oma zong ik altijd in de keuken, met mijn opa maakte ik lange fietstochten. Zat ik in het kinderzitje altijd te zingen. M’n moeder vroeg wel eens nu stil te zijn”, vertelt ze. „Ik zong altijd. In het kerkkoor en in de musical van groep acht. Toen is mij voor het eerst gezegd dat ik talent heb. Muziekleraren Marieke Semmekrot en vooral Jeroen Katier van de Waerdenborch hebben mij wegwijs gemaakt in het zangwereldje.” Voor een optreden had ze Out here on my own van Irene Cara uit de musical Fame uitgezocht. „Dat was toevallig het nummer dat werd gedraaid bij de uitvaart van een vriendin van mijn muziekleraar”, vertelt ze.

„Dus ik wilde dat eigenlijk niet doen. Maar hij drong er op aan dat juist wel te gaan zingen. ‘Niemand kan dat zo mooi als jij’, zei hij tegen mij. Het optreden was zo’n mooi moment. Je kijkt elkaar een moment in de ogen... Iets dat je samen deelt. Toen zag ik wat muziek met iemand kan doen.” Via haar werk als afwasser bij bistro d’Olde Smidse hoorde Femke Bleeker dat de band Double You een zangeres zocht. Zeven jaren zong ze bij de groep. Ze deed de opleiding kunst en cultuur op het ROC Almelo en ontdekte geleidelijk dat ze eigenlijk verder wilde in de muziek. „Ik deed auditie op het conservatorium in Enschede en ben direct aangenomen.” Maar na een jaar stopte ze er toch mee. Ze kon aan de slag bij één van de bekenste coverbands in Nederland. Ze viel in omdat de zangeres zwanger was. Negen maanden trok ze met de muzikanten van Beethoven door binnen- en buitenland. „Van het kleine muziekwereldje in Goor naar het grote werk. Het publiek riep mijn naam. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Kennelijk heb ik kwaliteiten en daar ben ik best trots op. In negen maanden heb ik veel meegemaakt. Ik ben gelukkig dat mij dat allemaal is overkomen”, lacht ze.

Met twee vrienden is Femke Bleeker nu druk in de weer om een nieuwe groep op te richten. De naam weet ze al: Beat it. Zo is er veel gebeurd sinds haar eerste optreden op een Sjoowavond. Ze herinnert zich goed haar eerste optreden bij de Bebsel. „Two Colours van Cindy Lauper ging ik zingen. Ik was bloednerveus. Maar dat ben ik nog altijd, voor elk optreden. Het mooie van de Sjoowavonden is dat we elkaar er door heen slepen. Je vormt direct een clubje. Want je weet hoe het voelt als je daar voor de eerste keer op het podium staat.” Femke Bleeker die drie dagen in de week op het ROC in Almelo werkt, heeft de afgelopen dagen met de repetities vrijwel iedereen zien optreden. „Het is geweldig om te kijken. Er is zoveel talent in zo’n klein stadje als Goor.”