"We willen de kunst op een hoger niveau brengen"

DIEPENHEIM - "Je kunt hier heerlijk werken", zegt Meike Martijn die vorig jaar is afgestudeerd aan de kunstacademie AKI in Enschede en nu meewerkt aan de eerste expositie in het gloednieuwe Drawing Center op de hoek van de Hagen en de Kuimgaarden. De tentoonstelling gaat morgen open. "En iedereen zegt je hier goedendag."

Tekeningen van penissen bij opening Drawing Center

Beeldend kunstenaar en curator Arno Kramer die de tentoonstelling organiseert in het Drawing Center is ongetogen omdat de gemeenteraad deze week het miljoenenproject Kunstwerk Diepenheim goedkeurde. Hij maakte als leerkracht aan de AKI tien jaar deel uit van de Kunstvereniging Diepenheim. "Ongeveer zes jaar geleden kregen we de eerste subsidie van het rijk. Een zogeheten visitatiecommissie kwam naar Diepenheim en was onder de indruk van wat wij hier doen."

De eerste expositie in het Drawing Center, dat deels ook in het pand van de kunstvereniging gebeurt, is in de ogen van Kramer van groot belang. "In Nederland bestaat er geen tweede. Alleen New York en Londen hebben zo'n centrum. Tekenen is elementair. Een schilder kan zijn werk corrigeren en overschilderen. Bij tekeningen kun je precies zien wat de kunstenaar heeft gedaan. Kunsttechniek ligt dicht bij het gevoel en tekeningen zijn interessant mede omdat jij je daarmee goed kunt onderscheiden van anderen", zegt Kramer die op dit moment ook in Schiedam bezig is met een grote tentoonstelling over 50 jaar Nederlandse tekenkunst.

Kramer heeft grote verwachtingen van de miljoenen die de overheid de komende jaren in Kunstwerk Diepenheim investeert. "Het Drawing Center, in de voormalige galerie Nijenhove, krijgt misschien meer wandruimte en een hoger dak." Maar ook allerlei panden in de omgeving krijgen een opknapbeurt. Kunstenaar kunnen dan langer in Diepenheim verblijven en werken. "We willen de kunst die we hier bieden op een hoger niveau brengen en dat heeft zijn tijd nodig. De kunst moet verrassen."

De tentoonstelling die de naam Preludium 3 kreeg geeft een overzicht van werk van vijftien kunstenaars uit het gehele land, die in de zomer van 2010 een masterclass volgden bij de Canadese kunstenares Shelagh Keeley. De masterclass is een initiatief van Drawing Centre Diepenheim. Directeur Lex ter Braak van het fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst is morgen bij de officiele opening aanwezig. De expositie is tot en met 9 maart. Arno Kramer gaat zondag 6 maart in gesprek met een aantal exposanten en geeft een rondleiding.