Dijkdoorbraak dreigde bij Diepenheim

DIEPENHEIM Ze kijkt wat verschrikt voor zicht uit, terwijl ze antwoord: "Het is een heel raar gevoel dat je krijgt wanneer het water over de dijk komt en je woning dreigt onder te lopen. Een buurman riep gelukkig, kom op. We gaan er met z'n allen tegenaan. Toen hebben we alles hoog geplaatst of naar boven gebracht." Quirine Dewasme staat met haar kinderen Julian en Merlijn in de deuropening van de Oude Sluis, zoals de gevelsteen in 17e eeuwse woning aangeeft, ongeveer op de plek waar vroeger de Buurserbeek nog overging in de Regge. Nu heet het water de Schipbeek, honderden jaren geleden door mensenhanden aangelegd.

Zonder keukentrap kan ze niet naar buiten. Alle deuren en lage ramen zijn gebarricadeerd met enorme zandzakken. De tuin staat onder water. Een brandweerslang ligt klaar om eventueel water terug te pompen naar de Schipbeek. "Het water sijpelt nog steeds door de dijk." De familie maakte zaterdagavond bange uren mee. "'s Middag hoorden we dat verderop de dijk was doorgebroken en 's avonds zijn meer dan honderd brandweerlieden te hulp gesneld. We hebben tot twee uur 's nachts doorgewerkt.

Of het gevaar is geweken. Quirine is er nog niet zeker van. "Er is misschien nog heel wat water onderweg uit Duitsland." H. te Winkel heeft 23 jaar in de Oude Sluis gewoond maar heeft dit nog nooit meegemaakt". "Volgens een oude bewoner uit de buurt was er in de jaren '50 ook sprake van hoog water. Maar zo dreigend als nu was het toen niet."

Bij de familie Ter Harmsel in de Markelosebroek is zaterdagmiddag een wal aangelegd om hoog water uit een sloot tegen te houden. "Er zou nog veel water onderweg zijn", vertelt Ramon ter Harmsel. "Gelukkig viel er niet zo veel regen."

Bij de Nieuwe Sluisweg, naast de zandvang in de Schipbeek, brak zaterdag een dijk. "Een aannemer aan het werk. Het enige wat hij kon doen was de machines op een hoge plek neerzetten. Het gat in de dijk dichten was geen optie." Een groot bassin liep vol. Maar het water in de Schipbeek bleef desondanks stijgen.
Oude Borculoseweg 6 | 7478RK | DIEPENHEIM