Onrust over hardleerse winkeldieven

GOOR Onder winkeliers in het Goorse centrum is onrust ontstaan over een groep winkeldieven. Enkele mannen zijn duidelijk herkenbaar op video vastgelegd bij een diefstal en hebben een winkelverbod gekregen. Maar zij blijven op vrije voeten zolang de politie de verdachten niet op heterdaad betrapt. Enkele ondernemers voelen zich bedreigd omdat één van de verdachten agressief tegenover personeel werd. Het zou gaan om uitgeprocedeerde asielzoekers van het centrum in Schalkhaar. De situatie heeft nu geleid tot vragen aan burgemeester Hans Kok. Vanavond vergadert de gemeenteraad hierover. Volgens winkelier René Versteegen van Primera Bandijk gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers die het land moeten verlaten.

”Ze hebben niets te verliezen. Want ze moeten toch weg. Maar het wordt hen wel heel makkelijk gemaakt.” De winkeliers hebben de verdachten al een winkelverbod opgelegd via een site die alleen leden kunnen openen. “Toen zij het verbod overtraden heeft de politie van één van hen de identiteit vastgesteld.” Maar ondanks uitstekende videobeelden waarop de verdachte duidelijk herkenbaar is doet jusitie niets tegen de diefstallen tot groot verdriet van de ondernemers.

“Een nieuw kabinet verandert misschien iets aan de regelgeving. Want ook voor de politie is dit heel frusterend”, zegt winkelier René Versteegen van Primera Bandijk. Voorzitter Marcel Janssen van de sectie Detail & Horeca van ondernemersvereniging Goor Collectief laat zich voorzichtig uit. ”Als het echt zo is dat het hier gaat om uitgeprocedeerde asielzoekers dan is dat een kwalijke zaak. Het is heel droevig dat we dit soort zaken niet kunnen beheersen. In Goor gebeurde de afgelopen jaren niet of nauwelijks iets. Nu zijn de winkeliers in rep en roer.” Raadslid Eric Rikkert van het CDA wil in de raadsvergadering weten wat er gedaan kan worden aan de toename van de diefstallen en het gevoel van onveiligheid. Ook wil hij wil weten wat de gemeenteraad hierin kan betekenen. „De afgelopen weken neemt de onrust alleen maar verder toe en sommige winkeliers sluiten soms even hun winkel om problemen te voorkomen”, schrijft Rikkert aan de raad. Gevoel van veiligheid is een groot goed in onze samenleving en als er dat niet meer is dan hebben wij echt een probleem. „Is de burgemeester niet bang dat de huidige situatie ook kan leiden dat diefstal mogelijk geweld tot gevolg kan hebben en dat ook daarom nu daadkrachtig moet worden ingegrepen? 5.

Welke akties mogen wij verwachten, c.q. zijn er inmiddels genomen richting de middenstanders en is er overleg geweest met de middenstanders? Ook Gerda Bruins van de VVD maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen.