Campinghouders vrezen gevolgen forse belastingverhoging toeristen

MARKELO De campinghouders in Markelo hebben gezamenlijk een brief aan het college van B en W gestuurd waarin zij hun bezorgdheid uiten over de forse verhoging van de toeristenbelasting met vijftig procent.

"De provincie heeft de afgelopen jaren subsidie uitgetrokken om een kwaliteitsslag te maken", legt woordvoerder Dico Stukker van camping De Borkeld.

"Er is veel nieuw gebouwd om het toerisme een nieuwe impuls te geven. Maar als de belasting zo fors omhoog gaat durf ik mijn prijzen niet te verhogen. Dan ben ik bang dat mensen hun seizoensplaats opzeggen en vertrekken naar een andere gemeente. Onze campinggasten staan zijn vaak de mensen met de kleine beurs."

Stukker vindt de toeristenbelasting achterhaald. "Verreweg het meeste geld verdwijnt in de algemene middelen. De gemeente zou de opbrengst van de toeristenbelasting opnieuw moeten investeren in deze sector."

De campinghouders krijgen steun van de ondernemersvereniging Markelo. "Een verhoging van vijftig procent is extreem", zegt Henry Blankhorst. De gemeente wil elke toerist die in Hof van Twente overnacht een euro laten betalen. In de gemeente Rijssen-Holten is de toeristenbelasting dit jaar al verhoogd een euro per nacht. In de meeste andere gemeenten in Overijssel schommelt de belasting tussen de 60 en 80 cent per toerist per nacht.