Rijkswaterstaat wil zware voertuigen weren op bruggen Twentekanaal

GOOR Het gemeentebestuur, boeren en ondernemers in de gemeente Hof van Twente maken zich grote zorgen over een voornemen van rijkswaterstaat om het gebruik van bruggen over het Twentekanaal te beperken. Rijkswaterstaat constateert dat nieuwe vrachtwagens steeds meer goederen kunnen vervoeren. De bruggen laten wagens toe met een maximale asdruk. Maar dat principe is achterhaald omdat vrachtwagens vaak meerdere assen hebben, vier of vijf. Rijkswaterstaat vindt dat extra borden moeten worden bijgeplaatst. Dat moeten verkeersborden zijn die het totale gewicht van een voertuig beperkt. Rijkswaterstaat waarschuwt dat zware voertuigen de constructie beschadigen waardoor een brug kan instorten. Rijkswaterstaat wil de maximale tonnage voor de Vossenbrinkbrug, de Tankinksbrug en de Warmtinkbrug rond Delden beperkten tot twintig ton.

Ook de Dorrebrug in Wiene en de Diepenheimsebrug zouden geschikt zijn voor voertuigen tot maximaal twintig ton. De Markelosebrug in de Stationsweg in Stokkum kan 24 ton trotseren en de Grensbrug in de Stokkumerbroekweg 28 ton. Voor de Sint Annabrug bij Delden geldt volgens Rijkswaterstaat een maximaal tonnage van dertig ton.

Boeren en raadsleden zien echter liever dat Rijkswaterstaat de bruggen versterkt zodat chauffeurs van landbouwvoertuigen straks niet kilometers moeten omrijden. „Met name de kleine bruggen vormen een groot probleem”, zegt wethouder Ben Eshuis in een toelichting. Bedrijven als For Farmers in Delden, Arkervaart in Markelo, Morssink Bouwmaterialen in Delden en Holterman Wapeningsstaal aan het Twentekanaal in Stokkum komen in de problemen of moeten flink omrijden wanneer de beperkingen worden ingevoerd. En dan zijn er nog de loonwerkers. Sommigen gebruiken voertuigen die tot aan de vijftig ton wegen. Ook voor de mogelijke komst van het varkenscluster in de Markelosebroek kan de beperking gevolgen hebben, verwacht wethouder Eshuis. De voertuigen zouden over de Grensbrug tussen Diepenheim en Lochem moeten gaan rijden. Maar als zij daar niet overheen kunnen zou dat consequenties kunnen hebben dat de aan- en afvoer van goederen naar het varkenscluster.