Kunstwerk Jan Broeze naar Brookshoes

MARKELO Een belangrijk kunstwerk van Jan Broeze krijgt een nieuwe plek vlakbij de plaats waar de artiest jarenlang woonde en werkte. Jan Broeze maakte schilderijen in boerderij Koorjan aan de weg tussen Goor en Enter. Tegenover de voormalige boerderij van Jan Broeze, waarvoor de huidige eigenaren plannen maken om het om te bouwen tot bed- and breakfast, staat het buurthuis Elsenerbroek: Het Brookshoes. Voorzitter Anneke Maas van de buurtvereniging Elsenerbroek wil van het buurthuis een toeristische trekpleister maken.

Met geld van de provincie en de gemeente Hof van Twente knappen vrijwilligers het buurthuis op. Van twee zalen en een grote halpartij maken zij drie zalen. De ingang komt op een andere plek. In april volgend jaar is het werk wellicht klaar. Ook krijgt de voormalige basisschool een nieuw dak, isolatieglas en een goed geïsoleerde muren. "We willen het platteland graag leefbaar houden", legt Anneke Maas uit. "We willen bijvoorbeeld regelmatig exposities gaan houden. Maar daar hebben we niet altijd de menskracht voor."

Ook zou er kunstwerken van Jan Broeze tentoongesteld kunnen worden. Het kunstwerk van Jan Broeze kwam beschikbaar toen een gymzaal aan de Rozenstraat in Goor werd afgebroken. Jan Broeze (1896 - 1983) werkte op de boerderij van zijn ouders samen met zijn broer. Maar in zijn vrije tijd was hij vooral bezig met tekenen en schilderen. Hij reisde met de Brabantse schilder Jan Kruysen in de twintiger jaren naar Silezië in Duitsland. Deze schilder heeft hem geïnspireerd. Op enkele reizen na (Spanje en Parijs) is hij altijd in Twente blijven wonen.

Na de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de Nieuwe Groep. Dit was een Twentse groep kunstenaars met bestaande uit onder meer Riemko Holtrop uit Delden, Johan en Folkert Haanstra uit Goor, Henk Lamm en Wim ten Broek. Ook bij deze groep kunstenaars deed Broeze veel kennis, ervaring en inspiratie op. Hij schilderde in verschillende stijlen boerentaferelen, portretten en landschappen. De Stichting "Collectie Jan Broeze" beheert een deel van zijn schilderijen en tekeningen. Veel werk is in particulier bezit. Het Rijksmuseum Enschede heeft ook werk van hem.