'Natuur is onherstelbaar verwoest

Ja, ik ben boos. Omdat ze dit in het geniep hebben gedaan.” Tot voor enkele weken wist Han Brinkcate, die al 36 jaar mensen rondleidt op het landgoed Twickel, naar eigen zeggen niets van de aanleg van een mountainbikeroute in Twickel. „Ik heb die roze vlaggetjes wel gezien. Maar ik dacht dat dat voor de houtproductie zou zijn. Totdat ik zo’n mini-kraan in het bos zag. Toen heb ik bosbaar Gert-Jan Roelofs gebeld. Die zei toen dat ik me niet druk hoefde te maken.”

Nu, Han Brinkcate maakt zich wel heel druk. Want volgens hem zijn waardevolle stukken natuur onherstelbaar verwoest. „Ik heb niets tegen moutainbikers, begrijp me goed. Maar waarom moeten zij van de bestaande wegen afwijken en door het bos? De bodemstructuur is nu bedorven. Een kikkerpoel aan de Meenhuisweg is dichtgegooid. De route gaat dwars door het gebied waar de ongeveer dertig centimeter grote hazelvorm ligt te zonnen. Een deel gaat door een rustgebied waar zeldzame paddestoelen en zwammen voorkomen. Ik denk dat je zo een ree voor de fiets krijgt. Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest. Waarom is niet met ons overlegd?”

Brinkcate begrijpt niet dat zonder een gedegen onderzoek over de gevolgen voor de natuur de ‘crossbaan’ is aangelegd. Han Brinkcate vreest dat nu veel bladeren van de bomen zijn gevallen, mountainbikers van het pad raken en er onbedoeld nieuwe routes ontstaan. „Hetzelfde gaat gebeuren wanneer er sneeuw ligt.” Volgens Brinkcate wijken nu al mountainbikers af van de route. „In de Borkeld moeten de politie en Staatsbosbeheer al bekeuringen uitdelen aan mountainbikers die van het pad afwijken. Tja, op een gegeven moment gaat de lol van de route af en kiezen mensen andere paden.” Ook zouden er nieuwe gevaarlijke punten ontstaan waar mountainbikers vanuit het bos pardoes de weg op vliegen, zoals bij museumboerderij De Wendezoele en op de doorgaande weg in Azelo. Volgens Han Binkcate zijn er al enkele incidenten geweest tussen mountainbikers en wandelaars die niet snel genoeg aan de kant gaan. „Sommigen gedragen zich a-sociaal en beginnen meteen te schelden wanneer een gezin met kinderen niet snel genoeg aan de kant gaat. Twickel wil de moutainbikers in goede banen leiden. Dat gebeurt juist niet. Ze zitten in elkaars vaarwater. Laat de mountainbikers maar op ‘t Rikkerink (de voormalige vuilstortplaats in Deldenerbroek) gaan fietsen.”

Bosecoloog Patrick Jansen die al twintig jaar mountainbiket vindt de kritiek van Han Brinkcate overdreven. "Ik heb met bosbaas Gert-Jan Roelofs veel overleg gehad waar het pad zou komen", zegt Patrick Jansen. "We hebben er goed over nagedacht. Ik heb boeken geschreven over de biodiversiteit en onderzoek gedaan naar de overlast van mountainbikers in de natuur. Het kan best zijn dat we iets over het hoofd hebben gezien. Maar het is onzin dat we de natuur onherstelbaar zouden hebben verwoest."

Jansen zegt dat de kikkerpoel aan de Meenhuisweg waarover Brinkcate klaagt, slechts deels is dichtgegooid en dat hij nu alsnog overweegt er een brug overheen te bouwen. Hij vreest echter niet dat mountainbikers door de bladeren van het pas af dwalen. "Je kunt het pad nog steeds goed zien door de verlaging in het bos. Bovendien zijn de paden verhard. Daarvan wijk je niet graag af."