‘Onze Jan’ 40 jaar op school

DELDEN Groot feest dinsdag in de scholengemeenschap Twickel aan de Schoppenstede in Delden. Teamleider Jan Bovenmars werkt 40 jaar in het onderwijs en dat is een goede reden voor gebak. Nadat hij op een soort tandem skelter, waarin voor een man of acht ruimte is, van huis was gehaald zongen de meer dan 200 kinderen samen met het onderwijzend personeel hem bij de ingang toe: ‘lang zal hij leven, lang zal hij leven’.

Jan Bovenmars begon op een basisschool in Deventer. Maar toen hij trouwde, zijn vrouw komt uit Twente, verhuisde hij naar het oosten. Hij vond een baan aan de Oude Hengeloseweg in Borne, in de toenmalige LTS. Maar de LTS veranderde. De school fuseerde met de andere vestigingen van het Twickelcollege in Hengelo. Ongeveer vijftien jaar is hij nu actief in de vestiging Delden van de scholengemeenschap Twickel. Maar lesgeven doet hij al een aantal jaren niet meer.

Hoe hij het zo lang heeft volgehouden in het onderwijs? Jan Bovenmars houdt even de adem in. „Gewoon, door blijven gaan. De dingen niet altijd heel serieus nemen. Niet altijd pietje precies willen zijn. Als een keertje iets niet lukt... Pech gehad. Morgen is ook weer een dag.” Als voorbeeld neemt hij zijn dochter die problemen had met plannen van haar lesprogramma op school. „Ik heb haar toen geholpen orde op zaken te stellen. Maar enkele maanden later bleef ze toch zitten.” Dat is jammer maar helaas. Geen man overboord. „Zo gaat het in het leven en zo ging het met mij ook in het onderwijs. Je kunt niet alles afdwingen.” Aan de vele brieven die hij ontvangt van het ministerie van onderwijs probeert hij zo goed mogelijk te voldoen. Maar dat lukt niet altijd.

Dan komt zijn dochter en zijn vrouw binnen met twee kleinkinderen die hij onmiddellijk op de arm neemt. „De oudste is nergens bang voor”, zegt Jan Bovenmars. „Veel kinderen zijn hier, he?” Het kind knikt. Samen gaat de familie naar beneden, naar de grote zaal van het Twickelcollege Delden waar de kinderen in de pauze samen een lied zingen: Onze Jan. Onder leiding van de leraar Nederlands, Jan Leushuis, en de muzieklerares Diane Ranselaar, zingen zij de hit van de rockband Survivor met een eigen gemaakte tekst waaraan een groot aantal leerlingen meededen op allerlei instrumenten. Jan Bovenmars stak de duimen omhoog ten teken dat hij tevreden was met de kwaliteit van de muziek en de inhoud van de tekst. De kinderen kregen daarna allemaal een ijsje waarna de pauze echt begon. Aan het einde van de dag was er nog een gezellig samenzijn. Jan Bovenmars gaat volgens jaar met pensioen.