'Soms gingen de voorwielen van de bus van de grond'

MARKELO - 265 bladzijden met foto's, kranteartikelen en anecdotes. Oud-voorzitter Bertus Bloemendal van Sportclub Markelo heeft meer dan twee jaar intensief gewerkt aan het omvangrijke jubileumboek van de 75-jarige vereniging. "Zo'n 1400 foto's die ik bijvoorbeeld van oud-leden heb ik gekregen, zijn ingescand", vertelt Bertus in zijn woning aan de Romijnlaan. Een reeks oud-spelers heeft hij geïnterviewd. "Dat was nog wel het leukste. Er komen zoveel verhalen naar boven die niemand meer kent."

Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat voor de Sportclub Markelo nog een andere voetbalclub bestond: MVV, de Markelose Voetbalvereniging. "We hebben zelfs een foto's van vlak na de oprichting in 1927. Maar vier jaar later ging de vereniging al weer ter ziele, vermoedelijk door gebrek aan belangstelling. Korfbal was veel populairder." Maar weer vier jaren later richtten kapper Rozeboom, schoenmaker Blankenstijn en Van der Wolde toch weer een nieuwe voetbalclub op.

"De oprichters vroegen of ze op de weide bij De Haverkamp mochten voetballen", vertelt Bertus die zelf nog onder de lat stond bij GFC in zijn geboorteplaats Goor. "Ja, dat mocht als de vereniging minstens twintig leden had. Want er moest natuurlijk aan de bar voldoende omzet worden gehaald", glimlacht de oud-voorzitter. "Eerst moesten de voetballers de koeien of schapen uit de wei verdrijven waarna zij de gaten dichten en de vlaaien opruimden."

Met de sportkleding onder het dagelijkse pak kwamen de spelers naar de Haverkamp voor de wedstrijd. Alleen de gasten konden zich na afloop wassen bij de pomp en dan alleen het gezicht en de handen. "Berta van café De Haverkamp waste eventuele wonden uit met jenever. Dat desinfecteerde goed". Op een gegeven moment bracht Boomkamp de spelers met de

veewagen wanneer ze uit speelden. Paar banken er in. Klaar. "Later werden ze in een busje van Dollekamp vervoerd. Als hij zelf reed ging alles goed maar als hij niet kon en er een andere achter het stuur zat dan haalden de spelers wel eens een geintje uit", vertelt Bertus. "Dan ging iedereen achterin zitten zodat de voorwielen van de grond kwamen."

In het boek ook foto's van FC Twentespelers in Markelo en de intocht vorig jaar van de spelersbus op de snelweg A1. De Markeloërs zijn zeer geïnteresseerd in voetbal. Dat is te merken aan het enorme aantal leden van SC Markelo: meer dan 700. De laatste foto in het boek is gereserveerd voor het eerste. "We spelen tweede klasse en dat in een dorp als Markelo", zegt Bertus trots.

De drie oudste ere-leden van de vereniging, Hendrik Lonink, Hendrik Klein Velderman en Hendrik Sanderman, kregen zaterdag op de nieuwjaarsreceptie een gesigneerd exemplaar van het jubileumboek. Het boek is mede tot stand gekomen door Willemien Roodhorst van de Heemkunde Markelo en Gert-Jan Leferink die verantwoordelijk is voor de layout en het ontwerp.