Hof van Twente trapt veel harder op de rem

GOOR De gemeente Hof van Twente moet 775.000 euro extra per jaar minder uitgeven. Wethouder Ben Eshuis maakte dat deze week bekend in een commissievergadering. De bezuiniging komt bovenop een aangekondigde korting van zo'n twee miljoen euro. Dat er een extra ombuiging zou komen was bekend. Alleen de hoogte van het bedrag stond nog niet vast. Het college van burgemeester en wethouders wil op 12 oktober een aantal voorstellen aan de gemeenteraad voorleggen die naar verwachting op 9 november de begroting voor volgend jaar zal vaststellen. "Dit wordt een zware opgave voor het college en de gemeenteraad", zei Ben Eshuis.

Voorzitter Roel Jochems van Goor Collectief stapt op als de gemeente Hof van Twente niet meewerkt aan een masterplan voor het winkelhart. "We praten al jaren met de gemeente en zijn nu op het punt gekomen dat de raadsfracties inzien dat er echt iets moet gebeuren. Ik vind mezelf niet meer geloofwaardig als er niets zou veranderen', zegt Roel Jochems.

Volgens de voorzitter van de ondernemersvereniging sluit één van de twee schoenenzaken in Goor binnenkort de deuren. "Hij heeft twee zaken. Eén in Goor en één in Borne. Hij heeft vijf jaar geïnvesteerd in Goor maar gooit nu het bijltje er bij neer. Hij heeft het zeer moeilijk gehad. Maar de zaak in Borne blijft wel open. Want Borne investeert wel in een centrumplan."

Volgens Jochems staan meer winkeliers het water tot aan de lippen. "Er moet snel iets gebeuren. Er is geen sfeer." Het plaatsen van een aantal bakken met groen is veel te weinig. "We hebben een lange termijn visie nodig." Of de gemeenteraad instemt met een forse investering in het winkelhart van Goor is moeilijk te zeggen. Het gemeentebestuur moet miljoenen bezuinigen. Maar fractievoorzitter Fred Rijkens van de PvdA liet zich deze week in een commissievergadering ontvallen dat het 'vijf voor twaalf is' met het winkelcentrum van Goor.