Battle betert Beumer met rappen

15 december 2010

HENGELO "Dans is mijn leven, dans is mijn passie", roept Joey Lewing (25) op een gegeven moment uit. Samen met onder meer Anne Beumer (25) reisde hij naar New York, Japan, Londen en Los Angeles om mee te doen aan battles. Drie keer zijn zij als groep Nederlands kampioen geweest. Red Bull pompte jarenlang veel geld in het stel. BNN bracht hun op de buis. You Tube staat vol met hun clips. Maar sinds enkele maanden hebben zij geen goede oefenruimte meer in Twente en dat terwijl een fantastische plek als het Metropool 's avonds vaak op slot zit. "Het enige dat we nodig hebben is een gladde vloer en muziek", vertelt Anne Beumer in zijn flat aan het Leurinkplantsoen.

Het begon allemaal in 1999 met de videoclip It's like that van Run DMC. "Ik heb de hele dag voor de tv gezeten, wachten op het moment dat de clip weer langs zou komen. YouTube en IPhones waren er nog niet", lacht Anne Beumer. In jongerencentrum de Rots aan de Walstraat in Enschede vonden de straatjongeren elkaar. Breakdance verbreidde zich pijlsnel, housedance ontstond, en popping, locking, rocking, waving, ga maar door. Maar steeds meer oefenruimtes verdwenen of verlegden hun prioriteiten in de afgelopen maanden. "Als we een ruimte willen moeten we ruim een week van tevoren mailen om iets in te plannen", zegt Joey Lewing. "Zo werkt dat natuurlijk niet met de jeugd. Een paar jaar geleden had je nog vijf top-dansgroepen in deze regio. Alleen wij zijn nog over. De hele scene sterft uit en wij kunnen ons niet meer goed voorbereiden op een battle."

"De overheid lijkt alleen nog oog te hebben voor sport- en spelactiviteiten voor de jeugd", klaagt Anne Beumer die dansdocent is in de muziekscholen van Enschede en Almelo. "Ik verspreid geen flyers en adverteer nergens. Toch weet ik zeker dat ik in no time tweehonderd jongeren bij elkaar krijg met dansen. Alleen door mond-tot-mond reclame." Filmpjes van Anne en Joey staan op You Tube (zoek naar C-ment) en BNN draait regelmatig hun video's bij Tricmania. "Maar wij zijn ook dj's en willen theatershows gaan doen", vertelt Joey die aan shows meewerkte in Amsterdam en Leipzig. "Wanneer we met de auto naar bijvoorbeeld Eindhoven of Rotterdam rijden bespreken urenlang wat we allemaal kunnen doen voor de jeugd", vertelt Anne. "We zijn inmiddels rond de 25 jaar, ook niet meer de jongsten. Maar we willen niet les geven, maar training."

"De jeugd moet kunnen jammen", vult Joey aan. "Improviseren. Je moet elkaar opfokken. Dat is goed voor je ontwikkeling. Jongeren moeten hun eigen stijl ontwikkelen, eigen bewegingen scheppen. Daarmee kun je iets bereiken. Want als je een beetje verstand hebt van dance zie je onmiddellijk het verschil tussen streetdance en studiodance dat voor de spiegel wordt geleerd." De oudere jongeren uiten hun frustraties in hun dance. "Het ziet er dan iets agressiever uit. Ik leg m'n gevoelens in de dans. Dance is een cultuur. Dat doe je samen", besluit Joey.