Gemeente past tekort sporthal Bentelo alsnog bij

De gemeente Hof van Twente gaat het tekort bij de bouw van de sporthal in Bentelo bijpassen en erkent dat de initiatiefnemers altijd met reeele cijfers heeft gewerkt. Vorig jaar ontstond een verschil van inzicht tussen beheersstichting en de gemeenteraad van Hof van Twente. De raad vond dat door de economische recessie aannemer de prijzen flink lieten zakken waardoor de kosten zo'n vijftien procent zouden dalen. De beheersstichting meende echter dat het voordeel al in de prijs was verwerkt.

De afgelopen maanden hebben ambtenaren onderzocht hoe de vork in de steel zat. "De raad vond dat er een aanbestedingsvoordeel te behalen zou zijn", zegt voorlichtster Dinie Schreurs in een toelichting. "Maar dat is niet gelukt. De prijzen die in de aanneemsom zijn gebruikt waren al marktconform." De gemeenteraad krijgt op 8 februari een voorstel om 443.500 euro bij te passen. De uitbreiding van de sportzaal tot sporthal met gemeenschapscentrum kostte in totaal 2,9 miljoen euro.

"Dit is goed nieuws", reageert Tom Jannink van de beheersstichting De Pol, die het wel betreurt zo lang in onzekerheid te hebben gezetten. In september vorig jaar meldde deze krant dat de gemeenteraad vond dat de sporthal er voor 2,5 miljoen euro er ook wel zou kunnen komen. Er dreigde toen een tekort dat De Pol wellicht moet lenen van een bank. "We kunnen het plan nu niet meer aanpassen", zei Tom Jannink toen. "De bouw is in volle gang. We hebben onlangs nog het hoogste punt bereikt."

De begroting voor de uitbreiding is in maart vorig jaar gemaakt en bij de gemeente ingediend. "We wilden niet overvragen maar met een reeel verhaal komen", legt Tom Jannink uit. "We wisten dat de gemeente krap bij kas zat en dat de budgetten beperkt waren." De leden van de beheersstichting waren onaangenaam verrast toen de gemeenteraad met het verzoek kwam nog eens vijftien procent op de kosten te besparen.

Nu de bouw bijna klaar is verwacht Tom Jannink dat de kosten 'om en nabij' het begrote bedrag van 2,9 miljoen euro zal uitkomen. "Maar in feite verkeren we nog steeds in onzekerheid. Pas als de gemeenteraad op 8 februari akkoord gaat hebben wij zekerheid."

Bouwvakkers zijn momenteel bezig met de afwerking van plafonds en het leggen van vloerbedekking. Ook de bestrating moet er nog in komen. Eind februari levert de aannemer de bouw op en op 18 maart volgt de officiële opening.